Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В бюджета има пари за Концертна зала, но не и за нова опера

| обновено на 14.01.22 в 16:39

В проектобюджета на министерството на културата за 2022 са заложени 9,7 милиона лева за ремонт и реконструкция на Концертна зала Пловдив. Това съобщи министърът на културата Атанас Атанасов по време на днешния парламентарен контрол в отговор на питане от депутата от ГЕРБ и бивш кмет на Пловдив Иван Тотев.

Министър Атанасов обясни, че цялата проектна документация и изготвения комплексен доклад за оценка на съответствието по проектните части са внесени за одобряване до главния архитект на община Пловдив. Той е одобрил инвестиционния проект и е издал разрешение за строеж №294 от 15 октомври 2021 година, допълни министърът на културата. Припомням, през 2019 година архитектурното студио на настоящия заместник-министър на културата Бойко Кадинов спечели обществената поръчка за проектиране на реконструкцията на Концертна зала в Пловдив.

Министър Атанас Атанасов съобщи обаче, че в проектобюджета на ведомството за тази година не са заложени 300 000 лева за проект за нова сграда на операта в Пловдив

"В подписания на 28 ноември 2021 година меморандум няма никакви финансови параметри като ангажимент на министерството на културата към нито една от страните", обясни министър Атанасов. Той определи меморандума като израз на добра воля за административно сътрудничество при бъдещо възникване на основания за изграждане на нов дом за пловдивската опера. 

"С този документ министерството на културата се ангажира да сътрудничи при стартирането на инвестиционен проект за изграждане на сграда на операта, както и да осигурява финансиране по етапите на инвестицията", подчерта министър Атанас Атанасов.

Припомням, меморандумът между Община Пловдив и Министерството на културата за изграждане на сграда на операта бе подписан от служебния министър на културата Велислав Минеков. „Не знам какви обещания е имало на кафе, но те законово не са подплатени“, каза от парламентарната трибуна министърът на културата Атанас Атанасов.

Галерия

Още от категорията

Земтресение в Гърция бе усетено и в Пловдив

Земетресение в Гърция малко преди 14 ч. бе усетено в няколко града в България, включително и в Пловдив.  Епицентърът на труса е извън територията на България, в гръцката част на Егейско море, на 142 км югоизточно от Солун, с дълбочина 10 км.   Магнитудът на земния трус е 5,5 по скалата на Рихтер.   Трусът е  продължил около 30 секунди...

обновено на 16.01.22 в 14:56

Пловдив отбеляза тържествено 144 г. години от Освобождението на града

Пловдив отбеляза тържествено 144-ата годишнина от Освобождението на града. Поклонението се състоя пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина /зад централния Дом на младоженците/. На днешния ден Съдбата отрежда мисията на освободител на Пловдив на Капитан АлександърПетрович  Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад,..

обновено на 16.01.22 в 14:48

362 новозаразени в Пловдив, 4389 в страната

4 389 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са над 16% от направените  повече от  27 хиляди теста.   Най-много са новите случаи в София - 1 582, Пловдив е на трето място с 362.  61 са в Пазарджик, 40 в Смолян.   Като излекувани за 24 часа са отчетени 934 души, починали са 40.  Общият брой на хората със..

обновено на 16.01.22 в 14:48

Слънчева зимна неделя в Пловдив

Днес се очаква слънчево време, със сравнително високи за януари максимални дневни температури.   Само сутринта  на отделни места в котловините и низините ще има мъгла или ниска облачност.  Минималните температури -  между минус 7° и минус 2°, а максималните се очаква да достигнат от +2 до 7 градуса .  През деня вятърът ще бъде слаб от югозапад...

публикувано на 16.01.22 в 08:43

Пловдив чества 144г. от Освобождението

Тържественото  отбелязване на 144-та годишнина от Освобождението на Пловдив започва  в 11.00 часа с поклонение пред паметника на капитан Александър Бураго в Дондуковата градина (зад централния Дом на младоженците).  Слово по повод годишнината ще произнесе Мария Карадечева – главен уредник в Регионален исторически музей - Пловдив .  Водещ ще е..

обновено на 16.01.22 в 08:15
Подкасти от БНР