Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Затварянето на нощните клубове в Смолянско е навременно

Директорът на РЗИ Смолян д-р Мими Кубатева

Нови противоепидемични мерки в Смолянска област към момента няма да бъдат въвеждани, остават разписаните от Областния кризисен щаб на 10 януари. Това съобщи директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева. 

Тя уточни, че представения от премиера Кирил Петков нов модел за управление на ковид кризата ще бъде обсъден от Областния кризисен щаб в Смолян, но дата на заседанието още не е определена, вероятно ще е следващата седмица.

В областта в момента са заети 7 от общо 11-те интензивни легла, които са в областната болница в Смолян, а това е около 64% заетост, съобщи д-р Кубатева. Тя посочи, че преди два дни са били заети 10 от интензивните болнични легла.

В понеделник отчетохме 14-дневна заболеваемост от 431 болни на 100 хиляди души, а днес те вече са 667 на 100 хиляди души, каза още директорът на РЗИ – Смолян. В областта бързо расте броят на заразените и контактните, има много болни ученици, расте и броят на карантинираните паралелки. 

Констатираме едно масово дифузно разпространение на ковид инфекцията, отчете д-р Мими Кубатева. Що се отнася до забраната за работа на нощните заведения само в Смолянска област, въведена с решение на Областния кризисен щаб от 10 януари, директорът на здравната инспекция посочи, че мярката е била приета единодушно от членовете на щаба. 

Ако изобщо ще се гледа отмяна на тази забрана, тя ще е на все още ненасроченото заседание на Кризисния щаб, подчерта д-р Кубатева.


Още от категорията

Предстои да видим реалистичен ли е амбициозният бюджет

Икономическият анализатор Румен Гълъбинов определи проектобюджетът за тази година като амбициозен с опит България да стъпи на пътя на възставяването. Доколко е реалистичен предстои да видим, добави той, и посочи някои от възможните рискове. Прогнозата за ръста на БВП. Заложено е той да бъде 4.8%, но Световната банка ни дава прогноза за 3.8%..

публикувано на 28.01.22 в 15:58

Новите мерки са безсмислица, Пловдив готви протест

Заведенията в Пловдив подготвят протест заради новите по-строги мерки, уточнява се само датата – заяви Кръстина Миткова от Сдружението на заведенията в града. „ Нелогично е, че ни затварят след 23 ч., след като работим със зелен сертификат. Сега, когато заетостта на леглата, с която са свързани мерките, е много по-малка, отново ни..

публикувано на 28.01.22 в 15:52

И Карлово "затяга колана" заради скъпия ток

И община Карлово активира план за икономии, като започна от намаление на уличното осветление. А за трайно решаване на проблемите със скъпия ток в общинската МБАЛ „Д-р Киро Попов“, местният парламент гласува поставянето на фотоволтаици на покрива ѝ. Болницата започва годината с три пъти по-високи сметки за отопление в сравнение с..

публикувано на 28.01.22 в 15:18

Безплатни профилактични прегледи в пловдивските села

Съвместна  инициатива на Аварийно Спасяване – Пловдив и  Ангели за България/Angels for Bulgaria, която помага с безплатни медицински прегледи на хора от малки населени места.  Аварийно Спасяване Пловдив осигурява логистика и парамедици в помощ на лекаря, извършващ прегледите. До този момент са обхванати десет села от Пловдивска област...

публикувано на 28.01.22 в 14:30
Даниела Дариткова

Да преминем заедно с грижа и отговорност и през тази вълна

"Искам да призова родителите към спокойствие.   Да преминем заедно - с обща грижа, разум, търпение и разбира се с отговорност и през тази вълна, която искрено се надявам да  бъде последна".  Това каза за програма "Точно днес" д-р Даниела Дариткова, която е общопрактикуващ лекар и работи като педиатър в болницата в Смолян, след като напусна..

публикувано на 28.01.22 в 10:55
Подкасти от БНР