Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С промени в ЗСВ и НПК полицай може да разследва Иван Гешев

Виждам добри усилия най- сетне да се стигне до някакъв катарзис в тази прогнила система, каза адв. Екимджиев по повод отнетия достъп до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров и поиската в парламента оставка на главния прокурор Иван Гешев.

"Това са разумни усилия от някъде да се започне и да се стъпи на здраво и най- после да си върнем държавата и държавността"

По думите му "не са важни хората, а са важни процедурите" е нелепа опорка и фалшива дилема. 

Оздравяването на системата трябва да стане едновременно с отстраняването на тези "икони и символи на задкулисието и на подземието" и с промяната на правилата. Но понеже правилата все пак се променят по- бавно, по- лесно е да се започне с премахването на знамената на корупцията" е тезата на адв. Екимджиев.

Ако ние впрегнем процедурите да бранят хора, които са тежко компрометирани, те се превръщат в отрицание на себе си, защото вече защитават не конституционни, а противоконституционни ценности и техните прояви. Зад законите винаги има принципи на правото и винаги, когато един закон е лош, но има добра воля и разум от правоприлагащите, те могат да решават казусите на ценностно ниво.

"Един ерудирани и добронамерен магистрат може да не приложи един лошия закон, когато той противаречи на обществения интерес на базисните, фундаментални принципи на правото. Така че няма лоши закони, има лоши съдии".

Адв. Екимджиев смята, че мнозинството в парламента, което вече посика оставката на Иван Гешев, не трябва да изпуска инициативата и с бързи промени в Закона за съдебната власт и в НПК може да се предвиди главният прокурор да бъде разследван от разследващ полицай, назачен от министъра на вътрешните работи. И така за множество деяния той може да бъде обвинен и с повдигането на обвинението да бъде отстранен временно.

"Това бил един добър сценарий".

В интервюто той определи като "слугинаж" поведението на Конституцианния съд, който повече от шест месеца не се произнася по питането на Янаки Стоилов дали министърът на правосъдието може да предалга отстраняване на главния прокурор. 

Цялото интервю с адв. Михаил Екимджиев можете да чуете в прикачения звуков файл.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00