Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Между намерения и реализъм в програмата за Стария град

Община Пловдив публикува за обсъждане проект за програма „Да съхраним ЗАЕДНО Старинен Пловдив". Тя предвижда въвеждането на правила и ред за финансиране на проекти за консервацията и реставрацията на фасади и художествени елементи на сгради, частна собственост, които са на територията на Архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“. 

Всички пловдивчани имат право да подадат предложения, като срокът е 30 дни. Те ще бъдат обобщени и представени от кмета Здравко Димитров при обсъждането на проекта от Общинския съвет.

С приемането на Програмата ще бъде стимулирана активността на собствениците на имоти в Старя град за съхраняване на недвижимото културно наследство. За финансиране на проекти ежегодно се осигуряват средства от бюджета на Община Пловдив в размер на 60 000 лв. Според проекта  максималната сума за финансиране на един проект е 10 000 лв.

Пред Радио Пловдив зам.- кметът Пламен Панов обясни детайли от програмата, акцентирайки върху това, че от 500 обека 70% са частна собственост и са паметници на културата. По думите му с програмата ще се повиши и капацитета на "Старинен Пловдив " консултира и подпомага  и контролира дейносттите в резервата. Той допълни, че бюджетът на прорграмата може да се повишава при интерес, възможно е да се включат и сгради от Главната улица.

Борис Христов е председател на Сдружението на собствениците, живеещитеи работещите в Старинен Пловдив. Той споделя оптимизма на намеренията, но се притеснява от детайлите. Сумата от 10 000 лева за проект е несериозно малка, а процедурите са тежки. По думите му всички имат само изисквания, но не и подпомагане към собствениците в Стария Пловдив.

"Все пак и това е нещо на фона на нищото", но обикновоно намеренията са добри, а реализацията им не толкова, каза още Борис Христов.
Още от категорията

Д-р Асен Колев с премиера на книга за исляма

Премиера на книгата „Ислямът в България: История, религия, право“ на автора д-р Асен Колев ще се проведе в Пловдивския университет. Книгата ще представят: проф. д.н.к Мария Шнитер, Елена Янева - журналист, и самият д-р Асен Колев.  Начало: 17 часа, място: 9 аудитория. Д-р Асен Колев е роден през 1949 г. в Асеновград. Завършил е..

обновено на 19.05.22 в 09:46

Светозар Чавдаров открива изложба в галерия "Етерна"

Галерия „Етерна“ - Пловдив  представя дългоочакваната изложба на Светлозар Чавдаров - „Плътта на мрака и звукът на светлината”.  Творбите, които са показани в галерията са от различни периоди на художника. Всички 10 картини са обединени от едно вдъхновение - пресъздаване на представата за ангелите . Светлозар Чавдаров е завършил..

публикувано на 19.05.22 в 09:00

„Мисъл в пет минути самота“ представят в НБ „Иван Вазов“

Дебютната стихосбирка на Наталия Георгиева „Мисъл в пет минути самота“ ще бъде представена в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“.  Определят я като „ескизи на душата, които изграждат впечатлението за случващото се в човека и около него“.  Събитието се осъществява със съдействието на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишна целева..

обновено на 19.05.22 в 06:31

Кръстю Кръстев с награда „Пловдив" за изключителни постижения

На тържествена церемония в Кукления театър в Пловдив, директно излъчвана по БНТ 2, бяха връчени традиционните Награди „Пловдив“. За поредна година община Пловдив удостоява със статуетка, грамота и парична награда творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града през предходната 2021 година. Награда „Пловдив" съществува от 1969..

обновено на 18.05.22 в 21:52

Връчват Награди "Пловдив" за култура и изкуство

Днес ще бъдат връчени Награди „Пловдив“ за ярки достижения в областта на културата и изкуството за миналата година. Домакин на церемонията от 19,30 ч. е Кукленият театър, а водеща ще бъде актрисата Йоана Буковска-Давидова. Номинираните и гостите ще бъдат посрещнати с червен килим, а Община Пловдив и Държавен куклен театър Пловдив обявиха и..

обновено на 18.05.22 в 16:59