Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Профсъюзът на медсестрите готви масови протести

| обновено на 18.01.22 в 12:24


Синдикатът на българските медицински сестри настоява за спешна реформа в българското здравеопазване, тъй като състоянието, в което се намира то в момента е в основата на високата смъртност в страната. 


От профсъюза  са изпратили писма до всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС и настояват да се организират работни срещи. Най-наболелите проблеми са недостигът на кадри, неспазването на трудовите стандарти и липсата на колективен трудов договор в повечето здравни заведения.

Масово в болниците не достига медицински персонал, алармират от Синдиката на българските медицински сестри.

„Отлагане на решението и какво ще се прави задълбочава тази криза“ ,заяви медицинската сестра и съучредител на синдиката Димитрия Димитрова. 

По стандарт сестрите трябва да са около два пъти повече от лекарите, уточни тя. По думите ѝ в леките отделения една сестра може да се грижи за до 6 болни, а в момента една сестра полага грижи за 25-26 болни.

В реанимациите една сестра следва да се грижи за не повече от двама пациенти, но „ако има две сестри, това е богатство“, изтъква Димитрова.

„Всичкото това води до т.нар. висока смъртност в България.“

Липсата на млади кадри се компенсира от медицински сестри в пенсионна възраст, които работят без почивка, по няколко смени, разказва Димитрова.

„Като сложим застарялото население, като сложим многото хронични заболявания, като сложим невъзможността на хората да се лекуват, защото нямат пари, не си пият хапчетата и не ходят на лекар, стигаме и до тая толкова висока смъртност, която стресира всички, включително управляващите и сега – дайте да се борим да намалим смъртността. Това не е нещо, което сега може да се реши“, коментира Димитрия Димитрова.

Никой не би поискал да го обслужва медицинска сестра, която работи по 24 или 36 часа, категорична е тя.

„Която от два дена не е излизала от това отделение, нито се е изкъпала, нито се е нахранила, нито е спала. Колкото и да искаме, няма как да бъде адекватна.“

Извършват се нарушения, правят се двойни графици и на никого не прави впечатление, поясни още тя.

„И никой не казва – това не е законно.“

Тази практика трябва да бъде пресечена, тъй като е опасна за здравето на пациентите, смята Димитрия Димитрова. 

Според нея Covid пандемията е последната капка, която показва състоянието на българското здравеопазване от години. 

От Синдиката на медицинските сестри настояват за спешна реакция от страна на Народното събрание и здравното министерство. В противен случай ще преминат към протести.

Срокът, който синдикатът поставя, е две седмици. 


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 14.05.22 в 08:17

Инфлацията изяде по- високите с 6,1% пенсии от 1-ви юли

„ Трябва внимателно да се борави с тези мерки, защото има опасност антиифлационни мерки да се превърнат в проинфлационни. Трябва да има баланс на мерките за подкрепа на хората. Защото не може само затова, че има опасност да станат проинфлационни, да оставим хората да не могат да се снабдяват с най-необходими стоки и услуги. И това трябва..

публикувано на 13.05.22 в 16:39

Държавната помощ за бизнеса и хората не трябва да е "на калпак"

„Основният проблем е неяснотата около газовите доставки и цената им в следващите няколко месеца“, коментира по Радио Пловдив енергийният експерт Калоян Стайков. Той припомни, че все още се очаква КЕВР да определи цената на газа за май. „Знаем, че имаме осигурени доставки за май и юни, но не знаем цената, а за следващия месец знаем цената, но..

публикувано на 13.05.22 в 16:11

Държавата да даде бонове на хората за горивата с отстъпка

Всеки лев, който се плати в тези времена е добре дошъл за всяко домакинство – така Апостол Апостолов, който е собственик на малка бензиностанция в Пловдив коментира идеята потребителите да бъдат компенсирани с 25 стотинки на литър за първите 50 литра, които заредят. Апостолов е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители,..

публикувано на 13.05.22 в 14:33
Васко Начев

По-ниска ще е цената на газа от САЩ, отколкото бе руската за нас

Енергийният експерт  Васко Начев  разяснява в програма "Точно днес" какви са вариантите за енергийната независимост, за която всяко правителство твърди, че сме все по-близо до нея. Или как втечнен газ от САЩ ще стигне до България с танкери, че и на по-ниски цени от този, доставян от Русия.  Васко Начев каза, че според него доставките изглеждат..

публикувано на 13.05.22 в 10:17