Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Интензивните ковид легла са разумен критерий за мерките

| обновено на 18.01.22 в 11:21
д-р Аспарух Илиев
Снимка: Личен архив

Използването на интензивните легла като критерий за анти-ковид мерките е разумен ход, но ние трябва да направим статистика как ще се променят те до 10-14 дни“. Това каза д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията по инфекции в Университета в Берн, в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив тази сутрин. 

Той уточни, че това е периодът и за омикрон-вълната, според който трябва да сме в състояние при определена посока на кривата сега да предвидим каква ще е кривата след две седмици, за да използваме прогнозата при мерките. Д-р Илиев изрази надежда, че затова ще се приложи строго математическо изчисляване и напомни, че  прогнозите на математиците за събитията, свързани с коронавируса, се изпълняват винаги.

„Да, ще имаме по-висок брой болни. В един момент възможната  диагностицируемост ще бъде влошена и намалена. Всеки от слушателите трябва да е наясно, че ще има голям брой болни“ – каза докторът. Той, обаче, повтори заключението и на други медицински специалисти, че голямото неизвестно при омикрон е дали многото болни ще боледуват тежко:

„Ще помоля хората да не мислят дали от едно заболяване се умира по-лесно, а какво оставя след себе си“ – посочи докторът, като напомни, че след ковид между 15 и 30% от хората са с така наречения „лонг ковид“.

„Не знаем при омикрон какъв ще е този процент и трябва да сме максимално предпазливи“ – допълни д-р Аспарух Илиев, според когото е важно да се прецени и спецификата на българското население – по думите му, „с нисък ваксинационен процент и доста болно“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 14.05.22 в 08:17

Инфлацията изяде по- високите с 6,1% пенсии от 1-ви юли

„ Трябва внимателно да се борави с тези мерки, защото има опасност антиифлационни мерки да се превърнат в проинфлационни. Трябва да има баланс на мерките за подкрепа на хората. Защото не може само затова, че има опасност да станат проинфлационни, да оставим хората да не могат да се снабдяват с най-необходими стоки и услуги. И това трябва..

публикувано на 13.05.22 в 16:39

Държавната помощ за бизнеса и хората не трябва да е "на калпак"

„Основният проблем е неяснотата около газовите доставки и цената им в следващите няколко месеца“, коментира по Радио Пловдив енергийният експерт Калоян Стайков. Той припомни, че все още се очаква КЕВР да определи цената на газа за май. „Знаем, че имаме осигурени доставки за май и юни, но не знаем цената, а за следващия месец знаем цената, но..

публикувано на 13.05.22 в 16:11

Държавата да даде бонове на хората за горивата с отстъпка

Всеки лев, който се плати в тези времена е добре дошъл за всяко домакинство – така Апостол Апостолов, който е собственик на малка бензиностанция в Пловдив коментира идеята потребителите да бъдат компенсирани с 25 стотинки на литър за първите 50 литра, които заредят. Апостолов е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители,..

публикувано на 13.05.22 в 14:33
Васко Начев

По-ниска ще е цената на газа от САЩ, отколкото бе руската за нас

Енергийният експерт  Васко Начев  разяснява в програма "Точно днес" какви са вариантите за енергийната независимост, за която всяко правителство твърди, че сме все по-близо до нея. Или как втечнен газ от САЩ ще стигне до България с танкери, че и на по-ниски цени от този, доставян от Русия.  Васко Начев каза, че според него доставките изглеждат..

публикувано на 13.05.22 в 10:17