Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диалогът е пътят за решаване на проблемите ни с РСМ

| обновено на 18.01.22 в 11:19


Решаването на проблемите между двете държави не е въпрос на конкретен акт на дълъг политически процес и диалогът е единственият път за намиране на решение.  Това каза в интервю за програма "Точно днес"  международният анализатор Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения по повод очакванията от посещението на министър-председателя Кирил Петков и българската делегация в Република Северна Македония. 

Това което може да се очаква от това посещение е първо да се стимулира диалогът и второ да се създаде една по-благоприятна обстановка за търсене не решение, като освен проблемите в рамките на двустранните отношения, намери място и сътрудничеството по всички тези сфери, за които става дума  напоследък в  бълтарската позиция - за създававне на работни групи по инфраструктура, транспорт и т.н. 

Надявам се по-скоро да има начало на преговорите, защото досега на практика двустранни преговори нямаше. Това, което се правеше в комисията по история, а тя беше експертна, това не  бяха преговори, а разговори. Първо, защото комисията нямаше такива правомощия. За съжаления тя беше натоварена от правителствата с нетипични за нея функции. Политически функции, които тя естествено не можеше да осъществи. А на политическо ниво разговорите бяха епизодични и за съжаление отношенията между двете държави  се водиха чрез медиите, а не чрез директен диалог.

Според него основният въпрос  между двете държави е историята. Въпросът е как проблемите и различията в историята се решават в  политическите отношения между двете страни.

Това което е очевидно е, че в международните отношения няма друг способ за разрешване на спорни въпроси освен диалога, диалог и постигане на споразумение. А когато говорим за споразумение, аз бих казал, че това е  азбучно правило в дипломацията, предимство има тази страна, която  зададе тематичната рамка на преговорите и предложи варианти за намиране на решението. Тоест, тази страна, която е активна. Позитивен факт е, че през последната  половин година България  напусна позициите  на кръгова отбрана и лансира свои предложнения  за постигане на споразумение. Говоря за така наречения план 5+1. И ако трябва да дефинираме успехът за България - той би бил именно постигането на двустранно споразумение, в което да фигурират ангажиментите за решаване на проблемите. То да бъде съпроводено с пътна карта за времевите рамки, през които всеки един проблем да бъде решен и да има ясна система за контрол за изпълнението на това споразумение в рамките на проговорния процес.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19