Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

91 деца са ваксинирани срещу COVID-19 в УМБАЛ „Св. Георги"

Данните за децата с Ковид не са изненада, но са тъжни

| обновено на 19.01.22 в 12:18
д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив

Не ме изненадаха тези данни, тъжни са, но това е нещо, което се очакваше и многократно беше предупреждавано за него. Това заяви пред Радио Пловдив епидемиологът от УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив д-р Христиана Бацелова по повод големия брой заразени с коронавирус. Тя посочи, че няма как България да бъде пощадена от Омикрон и ръстът от новозаразени е бил очакван.

Страната ни върви с един – два месеца по – назад от другите европейски държави. В сравнение с тях обаче у нас, за съжаление, процентът на ваксинираните е в пъти по – нисък, отбеляза епидемиологът.

По хода на пандемията виждаме как всеки следващ вариант засяга повече и децата, тъй като той се разпространява по – лесно, каза още д-р Бацелова. Тя обясни, че децата се пазят по – трудно от възрастните, може да не носят правилно маските, да пропускат дезинфекцията, а и се скупчват помежду си в организирани колективи, в които прекарват часове наред в общи помещения.

Рискът при децата го имаше още при варианта Делта. Сега обаче данните сочат, че и държави с много добре развита болнична система бележат огромен ръст на хоспитализациите при децата. Дори САЩ отбелязаха рекорд по брой деца с Ковид-19, приети в болници, коментира д-р Христиана Бацелова. По думите й, това не се е наблюдавало при първия Ухански вариант, както и при варианта Алфа.

Педиатрите са тези, които от първо лице трябва да кажат колко са заразените с Ковид-19 и хоспитализирани деца, смята д-р Бацелова. По думите й, у нас не сме излезли от делта-вълната, а веднага сме влезли във вълната Омикрон.

От началото на кампанията по ваксинирането на деца срещу Ковид-19 сме имунизирали 91 деца във възрастта от 5 до 11 години. Децата понасят по – добре ваксината на Пфайзер/Байонтех в сравнение с възрастните, обобщи епидемиологът от УМБАЛ „Св. Георги". 

Липсата на контакт е най – сигурният начин да се спре разпространението на вируса. Лично бих препоръчала да се премине на дистанционно обучение на учениците или да им се даде ваканция. В крайна сметка здравето е приоритет, подчерта д-р Бацелова.

Интервюто на Антония Попова с д-р Христиана Бацелова е в звуковия файл. 


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 14.05.22 в 08:17

Инфлацията изяде по- високите с 6,1% пенсии от 1-ви юли

„ Трябва внимателно да се борави с тези мерки, защото има опасност антиифлационни мерки да се превърнат в проинфлационни. Трябва да има баланс на мерките за подкрепа на хората. Защото не може само затова, че има опасност да станат проинфлационни, да оставим хората да не могат да се снабдяват с най-необходими стоки и услуги. И това трябва..

публикувано на 13.05.22 в 16:39

Държавната помощ за бизнеса и хората не трябва да е "на калпак"

„Основният проблем е неяснотата около газовите доставки и цената им в следващите няколко месеца“, коментира по Радио Пловдив енергийният експерт Калоян Стайков. Той припомни, че все още се очаква КЕВР да определи цената на газа за май. „Знаем, че имаме осигурени доставки за май и юни, но не знаем цената, а за следващия месец знаем цената, но..

публикувано на 13.05.22 в 16:11

Държавата да даде бонове на хората за горивата с отстъпка

Всеки лев, който се плати в тези времена е добре дошъл за всяко домакинство – така Апостол Апостолов, който е собственик на малка бензиностанция в Пловдив коментира идеята потребителите да бъдат компенсирани с 25 стотинки на литър за първите 50 литра, които заредят. Апостолов е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители,..

публикувано на 13.05.22 в 14:33
Васко Начев

По-ниска ще е цената на газа от САЩ, отколкото бе руската за нас

Енергийният експерт  Васко Начев  разяснява в програма "Точно днес" какви са вариантите за енергийната независимост, за която всяко правителство твърди, че сме все по-близо до нея. Или как втечнен газ от САЩ ще стигне до България с танкери, че и на по-ниски цени от този, доставян от Русия.  Васко Начев каза, че според него доставките изглеждат..

публикувано на 13.05.22 в 10:17