Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не развързваме коланите - чакат ни кръв, пот и сълзи

| обновено на 21.01.22 в 17:18

Бюджет на икономическия растеж – така финансовият министър Асен Василев представи финансовата рамка на проектобюджета за 2022 г., която ще влезе в сила от 1 април. В нея е заложен икономически растеж от 4,8%.

Заложените приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са на ниво 57,2532 млрд. лева, а разходите - за 63,1538 млрд. лева. Предвижда се дефицит от 5,9003 млрд. лева, или 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), като в тази стойност са включени и Covid мерките.

Новият дълг се предвижда да бъде над 7 милиарда лева. С три милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани стари задължения.

"Различното от предишни години е, че този бюджет влиза в сила от април месец и през юли ще бъде актуализиран. Такова нещо не е имало даже от времената на Жан Виденов", коментира в интервю за Радио Пловдив икономистът проф. Боян Дуранкев. Той добави, че планираният икономически растеж не е висок, а умерен, "защото високият икономически растеж е от 6% нагоре".

Според проф. Дуранкев в бюджета, спрямо предни години, има доста голяма промяна от гледна точка на динамиката на цените. "Това всъщност става бюджет с ръст, базиран на инфлацията", поясни икономистът.

Той беше категоричен, че "младите момчета и момичета в управлението ще трябва да се справят с елементите на дълбоката държава – като най-тежката от тези характеристики е корупцията".

Относно ръстът на минималната заплата от 650 лв. на 710 лева проф. Дуранкев прогнозира, че няма как да се случи само в този размер. "Това увеличение не покрива инфлацията и след натиск на опозицита,  главно на ГЕРБ, ще се стигне до минимална заплата 730 – 740 лева".

Икономистът добави, че трябва да се оправи и положението с пенсиите. "Това означава преизчисление и съществено вдигане на минималната пенсия, защото е ясно, че частният бизнес не е плащал осигуровки. Тази практика трябва да се прекрати".

"Тази година ни чакат кръв, пот и сълзи", прогнозира проф. Боян Дуранкев. "Чака ни дефицит от близо 6 милиарда лева. С многото заеми, които имаме и трупаме, започваме да утежняваме бъдещите поколения, което трябва да се прекрати".

Той прогнозира още затягане на коланите през тази година. "Държавата обаче ще бъде щастлива с финансовия пакет – механизмът за възстановяване и устойчовост от ЕС. Това са над 6 миларда евро и още над 4 милиарда от заеми. Следователно държавата трябва да извърши преориентация – до края на март да има пълен анализ как да се промени структурата на икономиката и доходите на гражданите". 

"Тази година не трябва да развързваме коланите и да преминаваме към високи харчове", препоръча още веднъж икономистът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12