Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив гостува реплика на костюма, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната

Природонаучният музей е домакин от днес на единствената в Европа официална реплика от мисията „Аполо“ 11

| обновено на 22.01.22 в 16:22

Eдинствената в Европа официална реплика на астронавтския костюм на Нийл Армстронг от мисията „Аполо“11 може да бъде видяна от днес в Природонаучния музей в Пловдив.

Уникалната космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националния музей по въздухоплаване и аеронавтика към Смитсониевия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм на Армстронг. Инициативата за изработването репликитее на НАСА по повод 50- годишнината на мисията „Аполо“ 11 и  кацането на Луната за първи път.

Костюмът гостува у нас със съдействието на посолството на САЩ в България и е предоставен от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена.

От музея напомнят, че в експизицията посетитетлите над 18 години се допускат само със зелен сертификат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Обвиниха пияния Капитан и за причиняване на средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишен пиян шофьор, известен като Капитана, причинил при катастрофа средна телесна повреда на 51-годишна пешеходка. Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при управление на джип „Форд“ мъжът блъснал жената, като й счупил прешлен. При проверка с дрегер след..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02

Две паралелки са под карантина заради нови случаи на коклюш в Пловдив

Още  четири деца  в Пловдив са заразени с коклюш и така случаите от последните дни стават общо осем, съобщават от РЗИ-Пловдив. Инфекцията е потвърдена при  три момчета и едно момиче . Най – тежко е състоянието на  момиченце на година и четири месеца , което е настанено с пневмония в УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница). Детето е родено в..

публикувано на 25.04.24 в 13:45