Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Агресия на Кремъл към Украйна може да застраши и България

Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната и военен експерт, отбеляза с тревога нарастващото през последните седмици напрежение около Украйна. Обезпокоителен е военният ресурс, който Русия струпа по границата, при това с все по-агесивна реторика. Ответно НАТО предприе от своя страна действия за военно подсилване на региона около Черно море, част от усилването на източния фланг е и решението на Испания и Нидерландия, които изпращат военни сили в България. 

България, като представена в съюзните структури, се очаква да е информарана и да приеме тези съюзни сили на наша територия.

Експертът акцентира, че по никакъв начин силите на НАТО не представляват заплаха за Русия, докато ресурсът, който струпва Русия, "с още известни допълнения могат да формират групиравка за агресия срещу Украйна, която не знаем до къде ще спре."

Проф. Тагарев коментира, че с разоворите НАТО-Русия са отворени комуникационните канали, въпреки че няма особени резултати, заради ултиматиния руски тон.

По повод свикаването на Съвета по сигурността, което премиерът Кирил Петков обяви за утре, то на него би трябвало разузнавателните ни служби да информират за ситуацията около Украйна и  как идващите от там сигнали могат да засегнат сигурността на България.

"Ако Кремъл избере варианта за по-агресивни действия спрямо Украйна, няма никакви гаранции къде ще спре и може да има пряка опасност и за нас", прогнозира проф. Тагарев, отбелязвайки и хибридните инструменти за всяване на паника и хаос, които не се спирали да действат от руска страна.

Според него сега ни е нужна дипломация, която да застане на страната на националния интерес и на позицията на НАТО и на ЕС. 

"Най- лошият вариант би бил България да говори с глас, различен от този на нашите съюзници. Ние трябва да действаме единно, защото само по единен начин можем да възпрем агресивните намерения на Русия и, ако се наложи, да се защитим."

Цялото интервю с проф. Тагарев можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Таня Георгиева в "Добро утро, ден!"

Дългогодишният директор на БЧК-Пловдив Таня Георгиева гостува тази седмица в „Добро утро, ден!“. Преди дни тя получи най-високото отличие на червенокръстката организация - „Златен медал на БЧК”, което се връчва изключително рядко. Казва, че тази награда не е само за нея, а за целия екип на БЧК-Пловдив, който всеотдайно поема предизвикателствата..

обновено на 21.05.22 в 12:36

Антикризисните мерки ще се усетят към края на годината

„ Това, което става в момента, е един глобален, световен феномен – високата инфлация. Във Великобритания бе отчетен 40-годишен рекорд на инфлация – 9%, в Германия и САЩ тя е близо 8%, Румъния има близка инфлация до България – 13,7%, а в България отчитаме12,4 на сто “ – заяви в интервю за Радио Пловдив икономистът Румен Гълъбинов. Според..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20%

Реалното увеличение на пенсиите от 1 юли ще бъде 10%. Това обясни Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика във връзка с антикризисните мерки на правителството. „Така както бяха представени корекциите на пенсиите има риск да се създадат свръхочаквания, защото като чуеш 20% увеличение..

обновено на 20.05.22 в 17:09

Няма да дадем нито педя от нашата история, език и минало

Ден след ден става все по – силен натискът върху България да промени позицията си за Северна Македония и да одобри преговорната ѝ рамка за ЕС още през юни.   Призив за бързо и реално решение отправиха представители от всички групи в Европарламента. Пак заради Северна Македония за кратко у нас днес пристига и еврокомисарят по..

обновено на 20.05.22 в 17:08

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 20.05.22 в 17:04