Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България да демонстрира капацитет на демократична страна

"Не трябва да говорим за конфликт НАТО-Русия, а за преговори, които текат в момента. Това е свързано с подготовката на отговор на предложенията на Русия, който до седмица ще бъде предаден на руската страна. Това ще бъде план за деескалация, но наистина от страна на Русия, има нарастващи усилия за съсредоточаване на сили около украинската граница и в Русия, и в Белаус, което е обезпокоително. Действията на НАТО са в изпълнение на плана от 2014г., който има цел да демонстрира готовността на НАТО да защити всяка една страна-членка при евентуална кризисна ситуация". Тавя заяви  бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов от "Демократична България" по повод конфликта НАТО – Русия и отражението му върху българската политика. 

По думите му, Русия все още не може да приеме, че страните в Европа са свободни да избират своите модели за гарантиране на сигурността и моделите си за икономическо развитие и че Европа вече не е континентът, в който може да има сфери на влияние, които се определят на някоя маса в Москва. Трябва да бъде преодолян този модел с прилагането на  успешни преговори за сътрудничество между страни, които имат различни виждания както за демократичното развитие, така и за икономическото и за системата за сигурност.

"На провеждащия се днес Съвет по сигурност при премиера, като основен инструмент за консултации и подготовка на решения в сферата на сигурността,  се очаква България да консолидира позицията си. На заседанието на МС и на Парламента утре България ще демонстрира в пълен обем капацитета си да работи като свободна и демократична страна".

Въпросът сега е как в действията по укрепване отбранителната способност на България можем да използваме максимално членството си  и инструментите, с които НАТО разполага. " И така, както констатираме, че има недостиг на способности и във военно-въздушните сили, и в сухопътните войски, и във военно-морските сили да го компенсираме със способности, които се изграждат в рамките на НАТО."

Шаламанов подчерта, че очаква след снощната среща между правителствените и държавни ръководители на петте основни страни с най-голям бюджетен принос и сили в НАТО, заедно с  ръководителите на ЕС да бъде предложен обмислен план за деескалация на президента Путин и чрез него да се постигне мирно излизане от кризата, създадена от агресивните действия на Русия.  

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с д-р Васил Паница

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува доц. д-р Васил Паница – съдов хирург, политик -  два пъти депутат от ОДС и ДСБ в 39 и 40 НС и запален ловджия –от 10 години председател на Ловно-рибарско дружество „Сокол“. Сега вече пенсионер, които обаче продължава да практикува.  Казва, че обича сутрините, защото споделя разходката с двете..

обновено на 14.05.22 в 08:17

Инфлацията изяде по- високите с 6,1% пенсии от 1-ви юли

„ Трябва внимателно да се борави с тези мерки, защото има опасност антиифлационни мерки да се превърнат в проинфлационни. Трябва да има баланс на мерките за подкрепа на хората. Защото не може само затова, че има опасност да станат проинфлационни, да оставим хората да не могат да се снабдяват с най-необходими стоки и услуги. И това трябва..

публикувано на 13.05.22 в 16:39

Държавната помощ за бизнеса и хората не трябва да е "на калпак"

„Основният проблем е неяснотата около газовите доставки и цената им в следващите няколко месеца“, коментира по Радио Пловдив енергийният експерт Калоян Стайков. Той припомни, че все още се очаква КЕВР да определи цената на газа за май. „Знаем, че имаме осигурени доставки за май и юни, но не знаем цената, а за следващия месец знаем цената, но..

публикувано на 13.05.22 в 16:11

Държавата да даде бонове на хората за горивата с отстъпка

Всеки лев, който се плати в тези времена е добре дошъл за всяко домакинство – така Апостол Апостолов, който е собственик на малка бензиностанция в Пловдив коментира идеята потребителите да бъдат компенсирани с 25 стотинки на литър за първите 50 литра, които заредят. Апостолов е член на УС на Асоциацията на българските търговци, производители,..

публикувано на 13.05.22 в 14:33
Васко Начев

По-ниска ще е цената на газа от САЩ, отколкото бе руската за нас

Енергийният експерт  Васко Начев  разяснява в програма "Точно днес" какви са вариантите за енергийната независимост, за която всяко правителство твърди, че сме все по-близо до нея. Или как втечнен газ от САЩ ще стигне до България с танкери, че и на по-ниски цени от този, доставян от Русия.  Васко Начев каза, че според него доставките изглеждат..

публикувано на 13.05.22 в 10:17