Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има порочни усилия ветото ни за СМ в ЕС да остане

Пред идни Антон Баев съобщи, че "новият министър на културата на Северна Македония – Бисера Костадинова-Стойчевска е  одобрила на драго сърце поканата да открие 5-ото издание на Международния фестивал на поезията ОРФЕЙ-Пловдив 2022 през месец май".

 В предавенето "Точно днес" с него разговаряме за новия тон на разговорите със Северна Македония.

По думите му отношенията между двете старни са леко шизофренни, защото на човешко ниво са сърдечни, което не важи за политическите. Само че тези нива са преплитат по един неприятен за човешкото начин.

"Какво става, защо не вдигате ветото - с тези думи ме посрещнаха през декември новите ми познати - македоци, разказа Антон Баев". Не помните ли  колко време преговаряхте с Гърция за името, ги питам аз, а те ми отговарят "Да, ама с гърците ни свързва само православието, а вас ви считаме за братя".

Той обобщи, че има едно по- голямо очакване към нас. Но аз несъм голям оптимист, заради превителствата на двете страни, които не са с дълъг хоризонт. От друга страна, сегашната криза с Украйна и нестабилността в целия регион дава голям шанс на Северна Македония по пътя към ЕС. 

Влиянието на т.нар "Велики сили" е силно на Балканите и сега напреженията тук се провокират такива сили с порочната теза за велики държави. Това са нарочни, непродуктивни влияния и тяхната цел е българското вето за еврочленството на СМ да остане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03