Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва най-после да разберем, че България е НАТО

Деян Кюранов - политолог
Снимка: Дневник

„Когато говорят страни с доста много атомни бомби в джоба си, е важно словесната престрелка да не би да вземе да се превърне в някаква друга“. Така политологът Деян Кюранов обясни в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив защо е толкова важно кой "говори" в конфликта НАТО-Русия.  

По думите му все още има надежда, че нещата ще се развият по линията на някакъв политически или военен разум. Но подчерта, че не трябва да отминаваме с „измамна лекота“ ситуацията, защото може да излезе извън контрол.

На въпрос защо според него Русия е поставила искания към НАТО да се свие до границите си от 1997 година, Кюранов отговори: „За да се покажат и да накарат света да ги види като силни и способни да правят такива искания. И никой да не може да ги постави в ъгъла и да ги накара да се срамуват“. Всички се надяват те сами да се приберат сега в ъгъла и да си признаят, че това са неизпълними искания, посочи Кюранов.

Според него обаче лошото е, че самото говорене напуска в много случаи нормалната логика и запазването на някакво приличие. „Особено и когато Байдън започна да дава фира, както грубо ще се изразя, щото другояче не мога да окачествя някои негови демарши, стигнах до смешното за мен съпоставяне – че Байдън започна да се държи като Путин, а Путин се държи като Слави Трифонов“ - посочи политологът.

По думите му България няма място "да се бута между тях". „България е от едната страна. Аз не мога да разбера тая линия на г-н Янев или другаря Янев - че от една страна има НАТО, от друга има Русия и освен това има България. Айде, малко по-сериозно. България е НАТО. Ако искаме да има България отделно от НАТО, да излезем от НАТО, пък тогава да разсъждаваме“ – категоричен е той. 

В заключение каза: „Какъвто и да е бил остър конфликт с убиване на хора, независимо от коя страна дойде, то той ще измени ситуацията и ще ни прати отвъд доброто и злото, разбрани в нормален човешки смисъл“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49