Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данчо Григоров рисува "Малкото е повече" в Галерия ПКИ

Етюди и рисунки на Данчо Григоров, обединени под името „Малкото е повече“, показва от тази събота Арт Галерия Пловдивски Културен Институт. Художникът е сред основателите на група „Ръб”, създадена през 1989 год. и наложила се като феномен не само в пловдивския културен живот, а и в българското изкуство от 90-те. Днес, обаче, е първокурсник в АМТИИ и твърди, че е гордост преподавател да му е художникът Румен Жеков.

Новата му изложба е внушение за изчистване на формата и освобождаване от предразсъдъци, а творбите са усещане за свобода без излишна предопределеност, казва кураторът на експозицията Илиян Колев. За Данчо Григоров пък  рисунките и етюдите му, всички непоказвани досега, са опит в минимализма.  

Данчо Григоров има редица самостоятелни изяви в цялата страна, в Канада, Германия, Македония, Турция, Швейцария. Негови картини са притежание на колекционери и ценители в България и по света. Завършил е реставрация и консервация на паметниците на културата и е участвал в реставриране на обекти в Стария Пловдив и Бачковския манастир.

Изложбата в  Арт Галерия Пловдивски Културен Институт е първата му самостоятелна изложба в Пловдив поне от 5 години насам. 

Защо "малкото е повече", докъде успява да стигне в опита си за минимализъм, дали животът му в Канада го е подготвял за този стил, и още размисли на Данчо Григоров по повод изложбата може да чуете в интервюто в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е "Сцена на кръстопът" за 28-и път

Двадесет и осмото издание на Есенния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ стартира в Пловдив под мотото „Театъра: Огледалото“. По традициция, трупата на Драматичен театър Пловдив открива с премиера, но този път в съвместна продукция с трупата на Народния театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес, Република..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Римските терми в Хисаря стават концертна зала на открито

За първи път римските терми в Хисаря ще се превърнат в концертна зала на открито.  Тази вечер от 20.00 ч. археологическият обект в парк „Момина сълза“ става сцена на джаз концерт под звездите.  Елегантен джаз ще свири китарно дуо Веселин и Петър Койчеви, както и колегата от Радио Пловдив д-р Теодор Попов (DJ Teo), който ще изпълни авторска..

публикувано на 07.09.24 в 07:58

Фолклорен фестивал събира хиляди изпълнители в Неделино

Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се провежда в  Неделино. Организира се от общината и е под патронажна на културното министерство.  На сцената се представят  б лизо 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина.   Около 3500 са участниците от различни фолклорни..

публикувано на 06.09.24 в 10:51
Теодосий Спасов

Традиция, джаз и класика с Теодосий Спасов фолк квинтет

Музикантите от Теодосий Спасов фолк квинтет излизат днес на пловдивска сцена. Концертът им е част от фестивала улица „Станционна“. В интервю за Радио Пловдив известният български музикант Теодосий Спасов заяви, че музикантите готвят уникални изпълнения, които ще бъдат представени за първи път пред публика.   Този прочут ансамбъл,..

публикувано на 06.09.24 в 10:10

Пловдив празнува 10 години от обявяването си за ЕСК

Днес отбелязваме 10-годишнината от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Общината и Фондация 2019 подаряват на пловдивчани концерт. Първи на сцената се качва DJ Dian Solo в 18:30 часа. DJ Dian Solo е един от създателите на Deep Zone Project, той е сред най-утвърдените артисти на българската музикална..

обновено на 05.09.24 в 16:45