Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките страни не могат да диктуват политиката на деня

Украйна попадна във фокуса на световните медии. Тангентата на конфликта й с Русия оконтрасти въпроси за променения свят, в който всяко разстояние изглежда преодолимо, външни намеси, ексалиращо геополитическо напрежение по оста НАТО-Русия-ЕС в търсене на трудни отговори за въпросите за ефекта от политическата криза и с какво тя заплашва и нас българите. Коментарът е на геополитика и преподавател в СУ „Климент Охридски“ проф. Марин Русев.

"Това, което се случва, е свързано и с необходимостта обществото да има представа и да бъде добре информирано не само от злободневието на деня, но и от по-широка гледна точка, защото напоследък има словесни упражнения и натрупване на думи, които са колкото излишни, толкова и опасни. Не бих приел премиер да обяснява 25 минути, че българската сигурност зависи от армията. Това го знаят и в детската градина". 

По думите на проф. Русев, основният фокус на проблема не в това, какво казват България, Германия или Полша, защото сме изправени пред един военен колос и това е доста опасно. "Умерената ни позиция" означава, че нито България трябва да изгражда батальон специално за целта и да дразни Русия, защото такива си имаме, нито че ще трябва да приемаме чужд. 

"Ако трябва да гарантираме намаляване на напрежението, означава на първо място България да не се включва в никакви инициативи и да остави тези, които стартират инициативите, да се оправят. Малките страни не могат да диктуват политиката на деня".

Проф. Маринов изрази несъгласие с думите на премиера, че България не е консуматор на сигурност. "Напротив, ние сме абсолютен консуматор на сигурност и затова влязохме в НАТО, като се отказахме от 5000 танка и ги нарязахме, защото новата концепция беше "НАТО ще ни пази" и че по-малката армия е по-голям гарант."

НАТО  пълзи към Русия и тя като че ли е поставена в ъгъла и започва да прави силови действия, заяви проф. Русев.

Украйна е една трета от демографския потенциал на Русия и това не е за пренебрегване. Тя никога няма да стане член на НАТО. Светът няма нужда  от това, защото то ще предизвика последици, бе категоричен проф. Русев.  

"Това, което ние искаме от Македония, не може да го оправдаваме, а в същото време да не допускаме Русия да иска нещо от Украйна. Там е люлката на руската държавност, корените й. Това, че един народ си е променил леко езика и го е направил по-различен, не означава, че трябва да се опълчва срещу народа, който го е създал.  Случващото се сега е безмислено. Мир ще има само, ако наистина Западът се съгласи да не продължава с натиска на Изток към Русия, а това трябва да бъде свързано с условието за връщане на Крим,  Донецк, Луганск, да се направи специална комисия, която да наложи специален режим под шапката на  украинската държавност, защото наследството на политическата карта трябва да се зачита, тогава и едните и другите ще направят отстъпка".

Смисълът на реалната политика е да предотвратиш по-голямо напрежение, създавайки малко. Вече 70 години светът успява по този начин да намери баланс. Сега и двете страни играят "ва-банк", за да разберат доколко са възможни отстъпки и от другата страна. 

"Помнете ми думата, Украйна никога няма да бъде член на НАТО и съвсем скоро и едната и другата страна ще направят отстъпки, които ни удовлетворяват. Няма как да си представим конфликт, защото,  една пушка като гръмне, но не на ниво сепаратисти, а на ниво официална държавна позиция, това вече означава ...ракети!"

Чуйте повече от звуковия файл:    


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха модерно затворническо общежитие в Пловдив

Новото затворническо общежитие в Пловдив отговаря на всички европейски и международни изисквания, препоръките на Комитета против изтезания и указанията, които ни се дават по делата на Европейския съд по правата на човека ,  каза при откриването на сградата правосъдният министър Мария Павлова.  Двуетажната сграда е със стаи с две легла..

публикувано на 05.07.24 в 12:53

Грешното преброяване лишило ДПС от един мандат в Пазарджик

Изборният резултат от вота за общински съветници в Пазарджик би бил различен, защото не е отразил действителният вот на избирателите – се казва в мотивите за решението на пазарджишкия административен съд, с което той обяви за недействителен избора на местния парламент.   В повторното преброяване в 52  секции се оказаха липсващи 300 бюлетини, а..

публикувано на 05.07.24 в 10:24

Румен Пехливанов управлява Смолянска област от днес

Новият областен управител на Смолян Румен Пехливанов днес встъпва в  длъжност днес. Той бе назначен на поста с решение на служебното правителство в сряда и заменя на поста Захари Сираков. Пехливанов е икономист по образование и има дългогодишен управленски опит. В периода 2001 г. – 2023 г. е кмет на община Рудозем от ДПС , а между 2003 г. и..

обновено на 05.07.24 в 08:53
Мехмед Юмер

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в политиката

Лидерският пост в ДПС се оказа най-горещият стол в българската политика и винаги е било така. Оттук нататък не можем да правим здравословни анализи, без да чуем почетния председател Ахмед Доган, за да получим по-ясна представа за случващото се в партията. Това коментира в програма "Точно днес" на Радио Пловдив журналистът от сайта Obzornews..

публикувано на 04.07.24 в 11:13

Партията ДПС в момента е инструмент за контрол на властта

Неуспехът на проектокабинета на Росен Желязков беше предизвестен още от самото начало, коментира в предаването "Точно днес" политологът Георги Проданов . По думите му, още когато ГЕРБ-СДС получиха мандата, лидерът им обяви, че ще търсят правителство на малцинството и то най-вероятно няма да мине. Вчера Бойко Борисов също го повтори няколко пъти,..

публикувано на 04.07.24 в 09:58