Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС прие културния календар на Пловдив за 2022 година

След повече от час дебати и над 10 предложения общинските съветници на Пловдив приеха културния календар за 2022 г.

Тази година общината ще разполага с близо 400 000 лв. повече за културни прояви спрямо миналата година, тъй като за 2022 г. рамката е в размер на 2 408 800 лв.

В началото съветникът Константин Георгиев засипа ресорния зам.-кмет Пламен Панов с въпроси, сред които как различни фестивали ще рекламират Пловдив по света. Зам.-кметът отговори, че културата е сред най-добрите посланици на Пловдив.

В зала не бяха приети предложенията на Владимир Славенски от ДБ 1 февруари да бъде отбелязан в календара и да получи финансиране като ден на жертвите на комунистически режим и 28 август да се чества като годишнина от смъртта на цар Борис Трети.

Преди това много политика и алюзии за „партията майка“ и кой къде членува се намесиха в дебата кои точно събития да бъдат включени в културния календар. В крайна сметка 43-ма съветници гласуваха „за“, Константин Георгиев бе „против“, а 3-ма се въздържаха.

В бюджета за култура са включени средства за национални и местни празници, чествания и годишнини като 140-годишнината на Регионалния археологически музей и на Драматичния театър, 75-годишнината на Кукления театър, 70-годишнината на Градската художествена галерия и др. Ще бъдат финансирани събития в памет на видни пловдивчани като 100-годишнините от рождението на проф. Кирил Дженев и Атанас Кръстев - Начо Културата. Сумата за годишнините е 50 000 лв.

За втора поредна година са заложени средства за честванията на местните етнически общности. 100 000 лв. са заложени за два концерта на Виенския симфоничен оркестър. 64 000 лв. са средствата, отделени за провеждането на Международна конференция за консервация и реставрация на мозайки.

Средства са заложени и за традиционни фестивали и събития като "Сцена на кръстопът", София Филм Фест в Пловдив, Киномания и др. И тази година Пловдив ще бъде домакин на Годишните музикални награди на БГ радио, завръща и Международният фолклорен фестивал. Тази година в Пловдив ще гостува и световноизвестният артист Ричард Маркс, което ще струва на общината 90 000 лв.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Галерия

Изложба представя братята Асен и Илия Пейкови

В сводестата зала на Балабановата къща  e открита любопитна изложба – „Асен и Илия Пейкови“. Инициативата е част от мащабния летен фестивал „Лято в Стария град“, който се осъществява в рамките на трите най-горещи месеца. Изложбата представя за първи път творби на двама изключителни и почти неизвестни у нас артисти - световноизвестният..

публикувано на 29.07.24 в 16:22

Преге - предаване за света на книгите, 27.07. - 02.08.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 2 7. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Габриел Гарсия Маркес. Сто години самота. 448 стр., 6А, Лъчезар Минчев, 2024. Стефан Стори. Маслени бои и мрамор.  322 стр., тв. к. 7А, Изток-Запад, 2024. Харлан Коубън. Ще те намеря. 376..

публикувано на 29.07.24 в 14:45

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа. Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)..

публикувано на 26.07.24 в 15:13

В "Срещите" - за изкуствения интелект и Бог

Ще има ли диалог между Бог и изкуствения интелект?. С Николай Генов, автор на книгата "Виртуалният човек", тръгваме от фантастиката.  Още като тънко ручейче в традиционната литература фантастиката си позволява да отрече онова от Вечните книги: "Каквото е било, е и ще бъде" и да заговори за еволюиращ Бог.  Така ли е наистина?  Слушайте, интересно..

обновено на 26.07.24 в 11:42

Изложба на скулптора Павел Койчев в зала "2019"

Хоризонтално, отвесно, наклонено“ е названието на новата скулптурна провокация от големия български художник Павел Койчев в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. Авторът представя нови голямоформатни скулптури специално за това пространство. Творбите са абстрактни и цветни. Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. Завършил е..

публикувано на 26.07.24 в 07:42