Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корона-танго в новия компакт диск "Утро без край"

4
Проф. Стела Митева-Динкова и Костадин Динков
Снимка: личен архив

"Утро без край" – под това име обедини в компакт диск 9 музикални пиеси за акустична китара творческото дуо проф. Стефан Костянев (музика) и преподавателката в АМТИИ Пловдив и ръководител на Китарен ансамбъл "Академика" проф. Стела Митева-Динкова. Те са писани, обработвани и аранжирани в последните две години и вече са факт в нейно изпълнение. 

"В тези две години ковид разшири пространството за хората на изкуството, защото ни даде възможност да завършим много творчески идеи, за които не оставаше време. Ето например този диск. Ако сте забелязали, в него дори една от пиесите носи името "Корона-танго" и в нея ние трансформирахме ковид в танго", допълни тя.  

В албума осем от пиесите са за класическа китара,  една от тях е за китарно дуо. Точно нея проф. Митева-Динкова изпълнява със своя съпруг и съмишленик Костадин Динков. В реализацията на диска помага и нейният баща Благой Митев, а записите са правени в студиото на Евтим Чакъров. 

"Предстои нотно издание на пиесите, представянето им се планира през месец май. Тогава те ще са в изпълнение на тези, за които са предназначени - които обичат мелодизма и романтиката", разказа в аванс проф. Динкова.

Как звучи "Утро без край" - ексклузивно части от пиесите и какво още разказа за емоцията при работата по произведенията проф. Стела Митева-Динкова може да чуете в репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25