Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Корона-танго в новия компакт диск "Утро без край"

4
Проф. Стела Митева-Динкова и Костадин Динков
Снимка: личен архив

"Утро без край" – под това име обедини в компакт диск 9 музикални пиеси за акустична китара творческото дуо проф. Стефан Костянев (музика) и преподавателката в АМТИИ Пловдив и ръководител на Китарен ансамбъл "Академика" проф. Стела Митева-Динкова. Те са писани, обработвани и аранжирани в последните две години и вече са факт в нейно изпълнение. 

"В тези две години ковид разшири пространството за хората на изкуството, защото ни даде възможност да завършим много творчески идеи, за които не оставаше време. Ето например този диск. Ако сте забелязали, в него дори една от пиесите носи името "Корона-танго" и в нея ние трансформирахме ковид в танго", допълни тя.  

В албума осем от пиесите са за класическа китара,  една от тях е за китарно дуо. Точно нея проф. Митева-Динкова изпълнява със своя съпруг и съмишленик Костадин Динков. В реализацията на диска помага и нейният баща Благой Митев, а записите са правени в студиото на Евтим Чакъров. 

"Предстои нотно издание на пиесите, представянето им се планира през месец май. Тогава те ще са в изпълнение на тези, за които са предназначени - които обичат мелодизма и романтиката", разказа в аванс проф. Динкова.

Как звучи "Утро без край" - ексклузивно части от пиесите и какво още разказа за емоцията при работата по произведенията проф. Стела Митева-Динкова може да чуете в репортажа в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

„Алтер его” - за духовността и поезията с Божана Апостолова

В навечерието на 24-ти май имаме честта да отбележим Празника на славянската писменост и култура с Божана Апостолова! Ще разговаряме по някои от най-важните теми в нейната поезия. Ще прозвучат емблематични стихове. А музиката ще бъде българска и за душата... Божана вече е била при нас през 2018-та година, но гостуването й тази събота дава..

обновено на 21.05.22 в 16:09

В "Срещите" разговор за Пловдив през времена и култури

Гост на "Срещите" тази събота е Йордан Велчев - два пъти носител на наградата "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура, два пъти носител на наградата "Пловдив" за литература.  Разговорът с Йодан Велчев е за Пловдив. Градът, през който са минали всички цивилизационни натрупвания, а руините на старите градове, които стоят отдолу,..

обновено на 21.05.22 в 09:57

Пловдивски читалища с концерт на стълбите на Каменица

Общинският читалищен съюз – Пловдив кани на празничен концерт в събота. В духа на дългогодишната традиция по повод светлия, най-български и духовен празник 24 май, днешният концерт започва в 11.00 часа на стълбите на Каменица.  На естествената сцена ще видим и чуем талантите от пловдивските читалища: Детски танцов състав „Луди Млади“ при НЧ..

публикувано на 21.05.22 в 08:19

Почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена.  Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена.  През 313 година Константин въвежда християнството като официална религия във Византия, а царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на..

публикувано на 21.05.22 в 07:39

Конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“ вдъхновява изпълнители

Първи международен конкурс за млади оперни певци - тенори „Гласът на Камен“ се организира в рамките на оперния фестивал OPERA OPEN със съдействието на Фондация „Камен Чанев“ и Опера Пловдив. Той ще се проведе в периода 21 – 26 август 2022 година  в два професионални тура пред международно жури, представящи „Гласа“ като музикален талант, и 3-ти..

публикувано на 20.05.22 в 16:55