Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Галерия "Станислав Доспевски" с графика в Пловдив

Над 90 творби от различни артисти, част от  най-новите придобивки на Художествена  галерия „Станислав Доспевски“ – Пазарджик ще бъдат показани в Зала „2019“ на ул „Гладстон“32.

С изложбата под надслов „Нова българска графика“ галерията гостува на Градска художествена галерия Пловдив. 

Експозицията се представя пред публика за първи път, като графичните творби са изцяло  от фонда на Пазарджишката галерия. 

Директорът на галерията Леон Бабачев подчерта, че идеята за подбора на графичните творби е следствие от нарасналия фонд на галерията през последните години от постъпили като дарения предимно от четирите издания на Националната графична изложба  - биенале на името на Георги Герасимов (1905 -1977). В нея досега са участвали над  100 автори  от различни поколения и представени  повече от 430 творби с разнообразие от теми, концепции и техники - класически и съвременни. 

По статут наградените творби остават във фонда на Художествена галерия "Станислав Доспевски". Много от участниците са пожелали да дарят своите произведения, именно тяхната дарителска воля се е оказала решаваща за възможността настоящата изложба да се случи. Само от последното издание са придобити 41 графични листа.

Интервюто - звуковия файл:Още от категорията

„Алтер его” - за духовността и поезията с Божана Апостолова

В навечерието на 24-ти май имаме честта да отбележим Празника на славянската писменост и култура с Божана Апостолова! Ще разговаряме по някои от най-важните теми в нейната поезия. Ще прозвучат емблематични стихове. А музиката ще бъде българска и за душата... Божана вече е била при нас през 2018-та година, но гостуването й тази събота дава..

обновено на 21.05.22 в 16:09

В "Срещите" разговор за Пловдив през времена и култури

Гост на "Срещите" тази събота е Йордан Велчев - два пъти носител на наградата "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура, два пъти носител на наградата "Пловдив" за литература.  Разговорът с Йодан Велчев е за Пловдив. Градът, през който са минали всички цивилизационни натрупвания, а руините на старите градове, които стоят отдолу,..

обновено на 21.05.22 в 09:57

Пловдивски читалища с концерт на стълбите на Каменица

Общинският читалищен съюз – Пловдив кани на празничен концерт в събота. В духа на дългогодишната традиция по повод светлия, най-български и духовен празник 24 май, днешният концерт започва в 11.00 часа на стълбите на Каменица.  На естествената сцена ще видим и чуем талантите от пловдивските читалища: Детски танцов състав „Луди Млади“ при НЧ..

публикувано на 21.05.22 в 08:19

Почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена.  Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена.  През 313 година Константин въвежда християнството като официална религия във Византия, а царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на..

публикувано на 21.05.22 в 07:39

Конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“ вдъхновява изпълнители

Първи международен конкурс за млади оперни певци - тенори „Гласът на Камен“ се организира в рамките на оперния фестивал OPERA OPEN със съдействието на Фондация „Камен Чанев“ и Опера Пловдив. Той ще се проведе в периода 21 – 26 август 2022 година  в два професионални тура пред международно жури, представящи „Гласа“ като музикален талант, и 3-ти..

публикувано на 20.05.22 в 16:55