Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Алтер его” празнува с юбиляра Турхан Расиев

| обновено на 29.01.22 в 17:19

Осемдесет години навършва големият майстор на кратките сатирични форми Турхан Расиев! В „Алтер его“ ще отбележим по достойнство този факт като проведем любопитен разговор с юбиляра, който ще сподели някои от най-добрите си епиграми. 

Паралелно с това ще отбележим 87-мата годишнина от официалното начало на БНР със специалното участие на музикалния редактор Петър Пейков – той и алтер егото на водещия Краю Петровски ще се разсмиват взаимно във второто издание на нашия Радио-благолаж. Дано с това развеселят и слушателите.

Бонус! Очаква се по време на радио-пърформанса водещия Петър Краевски да вземе инициативата от своето сатирично „Аз“! Вероятно той ще изрецитира проникновено и с мека топлина в гласа стихотворение от новия си поетичен ръкопис, който може и да излезе като книга до края на  годината (Алилуя!). Поетичният момент в ефира вероятно ще бъде със заглавие „Радио“:

РАДИО

Река в ефира –

отминаваш и не свършваш.

  Ти носиш трупи, трупове и отражения,

  изравяш тиня, сееш златен пясък,

  полираш бавно камъчета пъстри

  и кротко се избистряш в плитчините.

Ти си и дом,

и утолена жажда,

храна

и стръв,

и остров на спасение

за мълчалив пасаж от същества.

  Ти,

  вена

  в мускула на сушата.

Ти,

обещание

за излаз на море.

  Ти,

  мястото,

  където се разтварям

  на малки глътки кислород.

„Алтер его” се излъчва премиерно в събота след новините в 15.00 ч.

Повторенията са в неделя след новините в 6.00 ч. сутринта и в понеделник след новините в 20.00 ч.

„Алтер его” – хумор, сатира и поетични строфи за слушане на топло по пантофи!

Автор и водещ: Петър Краевски


Още от категорията

„Алтер его” - за духовността и поезията с Божана Апостолова

В навечерието на 24-ти май имаме честта да отбележим Празника на славянската писменост и култура с Божана Апостолова! Ще разговаряме по някои от най-важните теми в нейната поезия. Ще прозвучат емблематични стихове. А музиката ще бъде българска и за душата... Божана вече е била при нас през 2018-та година, но гостуването й тази събота дава..

обновено на 21.05.22 в 16:09

В "Срещите" разговор за Пловдив през времена и култури

Гост на "Срещите" тази събота е Йордан Велчев - два пъти носител на наградата "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура, два пъти носител на наградата "Пловдив" за литература.  Разговорът с Йодан Велчев е за Пловдив. Градът, през който са минали всички цивилизационни натрупвания, а руините на старите градове, които стоят отдолу,..

обновено на 21.05.22 в 09:57

Пловдивски читалища с концерт на стълбите на Каменица

Общинският читалищен съюз – Пловдив кани на празничен концерт в събота. В духа на дългогодишната традиция по повод светлия, най-български и духовен празник 24 май, днешният концерт започва в 11.00 часа на стълбите на Каменица.  На естествената сцена ще видим и чуем талантите от пловдивските читалища: Детски танцов състав „Луди Млади“ при НЧ..

публикувано на 21.05.22 в 08:19

Почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена.  Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена.  През 313 година Константин въвежда християнството като официална религия във Византия, а царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на..

публикувано на 21.05.22 в 07:39

Конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“ вдъхновява изпълнители

Първи международен конкурс за млади оперни певци - тенори „Гласът на Камен“ се организира в рамките на оперния фестивал OPERA OPEN със съдействието на Фондация „Камен Чанев“ и Опера Пловдив. Той ще се проведе в периода 21 – 26 август 2022 година  в два професионални тура пред международно жури, представящи „Гласа“ като музикален талант, и 3-ти..

публикувано на 20.05.22 в 16:55