Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доброволци възстановиха части от старата църква в Клисура

7
Етап от работата по камбанарията
Снимка: Фейсбук/стара църква "Св. Николай" - Клисура

Доброволци възстановиха елементи от старата църква „Св. Николай“ в Клисура, от чиято камбанария е обявено Априлското въстание.

„Акцията започна преди 5 години със средства на дарители и вече можем да се похвалим с ремонт на камбанарията и кръста, които бяха пред разрушаване заради течове от покрива“, разказа доброволецът Николай Николов. 44-годишният софиянец се занимава с информационни технологии и от 15 години е свързал живота си с Клисура, от където е половината му род.

Освен камбанарията е обновен и параклисът към църквата, където са реставрирани 15 икони от иконостаса, а в двора е изградена чешма.

Дарители са основно двама души, чиито корени са от Клисура, но не са пожелали имената им да бъдат оповестени.

В работата си около възстановяването на храма Николай Николов разчита основно на военния пенсионер Борис Петров, който е пловдивчанин, но летата прекарва в подбалканското градче.

„Има още много работа, която трябва да се свърши. Зависи от средствата, които можем да съберем. Посетителите на храма са силно впечатлени, когато им разкажем историята му и ролята, която е изиграл в Априлското въстание, когато им покажем костницата с останките на загинали българи във въстанието. Събират се дарения от туристите, но те не са достатъчни за всичко, което трябва да се свърши“, обяснява Николов.

Освен дарители, които осигуряват инициативата с финансови средства, много хора са се включили и с труд, разказа още доброволецът. 


Галерия

Още от категорията

„Алтер его” - за духовността и поезията с Божана Апостолова

В навечерието на 24-ти май имаме честта да отбележим Празника на славянската писменост и култура с Божана Апостолова! Ще разговаряме по някои от най-важните теми в нейната поезия. Ще прозвучат емблематични стихове. А музиката ще бъде българска и за душата... Божана вече е била при нас през 2018-та година, но гостуването й тази събота дава..

обновено на 21.05.22 в 16:09

В "Срещите" разговор за Пловдив през времена и култури

Гост на "Срещите" тази събота е Йордан Велчев - два пъти носител на наградата "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура, два пъти носител на наградата "Пловдив" за литература.  Разговорът с Йодан Велчев е за Пловдив. Градът, през който са минали всички цивилизационни натрупвания, а руините на старите градове, които стоят отдолу,..

обновено на 21.05.22 в 09:57

Пловдивски читалища с концерт на стълбите на Каменица

Общинският читалищен съюз – Пловдив кани на празничен концерт в събота. В духа на дългогодишната традиция по повод светлия, най-български и духовен празник 24 май, днешният концерт започва в 11.00 часа на стълбите на Каменица.  На естествената сцена ще видим и чуем талантите от пловдивските читалища: Детски танцов състав „Луди Млади“ при НЧ..

публикувано на 21.05.22 в 08:19

Почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена.  Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена.  През 313 година Константин въвежда християнството като официална религия във Византия, а царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на..

публикувано на 21.05.22 в 07:39

Конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“ вдъхновява изпълнители

Първи международен конкурс за млади оперни певци - тенори „Гласът на Камен“ се организира в рамките на оперния фестивал OPERA OPEN със съдействието на Фондация „Камен Чанев“ и Опера Пловдив. Той ще се проведе в периода 21 – 26 август 2022 година  в два професионални тура пред международно жури, представящи „Гласа“ като музикален талант, и 3-ти..

публикувано на 20.05.22 в 16:55