Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Да преминем заедно с грижа и отговорност и през тази вълна

Даниела Дариткова
Снимка: Личен архив


"Искам да призова родителите към спокойствие. Да преминем заедно - с обща грижа, разум, търпение и разбира се с отговорност и през тази вълна, която искрено се надявам да  бъде последна". Това каза за програма "Точно днес" д-р Даниела Дариткова, която е общопрактикуващ лекар и работи като педиатър в болницата в Смолян, след като напусна политиката.

Тя коментира, че има възможност в момента да наблюдава ръста на заразените от две страни - в детското отделение и в практиката си.

"В момента натискът е най-голям в кабинетите на общопратикуващите лекари, където през последните няколко седмици притока на пациенти с грипопободни оплаквани и такива с прояви, типични за короновирус, е много сериозен. От друга страна виждам и процента на хоспитализираните от заразените в стационара на детско отделение. Трябва да подчертая, че въпреки, че имаме наистина много по-масово заболяване на деца при този вариант и при тази епидемична вълна, в същото време малко деца стигат до необходимост от болнично лечение тук в района. Това се случва само тогава, когато  проявите първоначално са с клиниката на остър субхордален ларинигит, тогава децата се хоспитализират, обясни д-р Дариткова.

В момента в сектора  в инфекциозно отделение в областната болница в Смолян, в който се лекуват малките пациенти с коронавирус, има 3 хоспитализирани деца.

А това наистина говори, категорично, за по-леко протичане на този вариант в детска възраст. И при възрастните се наблюдава същата картина - много по лека е симптоматиката, без сериозни усложнения. Особено по защитени са ваксинираните", допълни лекарят

Тя отново призова пациенти, които са с придружващи заболявания, да се ваксинират, защото при тях рискът да развият усложнения при заразяване с коронавирус е по-голям.

Дариткова уточни, че болницата в Смолян има вече опит в лечението на коронавирус, а в момента свободните терапевтични легла са 30% от капацитета. От 11 интензивни легла, половината са заети .

" Надявам се, че пикът на инфекцията все пак преминава, защото около 3 седмици е сериозен натискът върху отделенията. Сега  смятам, че особено полезно ще бъде това, че децата излизат във ваканция. Моето впечатление е, че  тази вълна много масово се зарявава в детските колективи и децата, и персонала. Заразяването при тази вълна е по-масово, вирусът много по-лесно се предаваше от чове на човек. Но тази вълна протича с много по-леки проявления на ковид", допълни д-р Дариткова.

Тя призова родителите към спокойствие и да имат подход към децата си като към всяко респираторно заболяване.


Цялото интервю с нея може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Предстоят тежки решения за България

Пред ЕС стоят за вземане тежки решения в енергийната сфера, които ще касаят и България.   Става дума за това, дали в новия пакет от санкции ще бъде включено общо становище за бойкот на нефта от Русия -  заяви в Пловдив белгийският посланик Фредерик Мьорис .  Обединена Европа обаче остава единна в отпора си към руската агресия в..

публикувано на 18.05.22 в 16:45

Ако сега не вземем заем, ремонтите ще скочат двойно

Община „Родопи“ планира да изтегли кредит от 6,7 милиона лева, с които да ремонтира централни улици по селата и да подмени изцяло осветлението в 14 населени места. Заемът ще се изплаща 10 години, уточняват от общината.  Предложението предстои да се обсъжда и гласува на предстоящата сесия на Общинския съвет в края на месеца, каза председателят на..

публикувано на 18.05.22 в 16:16

Кабинетът даде максимално възможната подкрепа за хората

Правителствената подкрепа за бизнеса и гражданите депутатът от „Демократична България“ Владислав Панев нарече „максимално възможната разумна подкрепа“. „ С гласуваните близа 2 млрд. лева за антикризисни мерки ние задържаме дефицита на същото ниво като процент от Брутния вътрешен продукт спрямо бюджета, който беше приет в началото на..

публикувано на 18.05.22 в 16:12
Страхил Делийски

Ситуацията в момента не предполага предсрочни избори

Ще успее ли правителството да отговори на очакванията на бизнеса и хората с предложените мерки за овладяване на инфлацията и ръста на цените? Как коалицията ще успее да се справи с вътрешните си проблеми на фона на общественото напрежение и сложната външнополитическа обстановка - въпроси към политолога Страхил Делийски в програма "Точно днес"...

публикувано на 18.05.22 в 10:52

В Пловдив междуградските автобуси спряха, градските не

Затруднения в трафика и придвижването на пътниците с междуградските автобуси и масовия градски транспорт се очакват през целия ден заради протеста на транспортния бранш и превозвачите от различни организации.  В Община Пловдив са постъпили уведомления за протестни действия на Съюза на международните превозвачи и на Конфедерацията на..

обновено на 18.05.22 в 08:53