Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да преминем заедно с грижа и отговорност и през тази вълна

Даниела Дариткова
Снимка: Личен архив


"Искам да призова родителите към спокойствие. Да преминем заедно - с обща грижа, разум, търпение и разбира се с отговорност и през тази вълна, която искрено се надявам да  бъде последна". Това каза за програма "Точно днес" д-р Даниела Дариткова, която е общопрактикуващ лекар и работи като педиатър в болницата в Смолян, след като напусна политиката.

Тя коментира, че има възможност в момента да наблюдава ръста на заразените от две страни - в детското отделение и в практиката си.

"В момента натискът е най-голям в кабинетите на общопратикуващите лекари, където през последните няколко седмици притока на пациенти с грипопободни оплаквани и такива с прояви, типични за короновирус, е много сериозен. От друга страна виждам и процента на хоспитализираните от заразените в стационара на детско отделение. Трябва да подчертая, че въпреки, че имаме наистина много по-масово заболяване на деца при този вариант и при тази епидемична вълна, в същото време малко деца стигат до необходимост от болнично лечение тук в района. Това се случва само тогава, когато  проявите първоначално са с клиниката на остър субхордален ларинигит, тогава децата се хоспитализират, обясни д-р Дариткова.

В момента в сектора  в инфекциозно отделение в областната болница в Смолян, в който се лекуват малките пациенти с коронавирус, има 3 хоспитализирани деца.

А това наистина говори, категорично, за по-леко протичане на този вариант в детска възраст. И при възрастните се наблюдава същата картина - много по лека е симптоматиката, без сериозни усложнения. Особено по защитени са ваксинираните", допълни лекарят

Тя отново призова пациенти, които са с придружващи заболявания, да се ваксинират, защото при тях рискът да развият усложнения при заразяване с коронавирус е по-голям.

Дариткова уточни, че болницата в Смолян има вече опит в лечението на коронавирус, а в момента свободните терапевтични легла са 30% от капацитета. От 11 интензивни легла, половината са заети .

" Надявам се, че пикът на инфекцията все пак преминава, защото около 3 седмици е сериозен натискът върху отделенията. Сега  смятам, че особено полезно ще бъде това, че децата излизат във ваканция. Моето впечатление е, че  тази вълна много масово се зарявава в детските колективи и децата, и персонала. Заразяването при тази вълна е по-масово, вирусът много по-лесно се предаваше от чове на човек. Но тази вълна протича с много по-леки проявления на ковид", допълни д-р Дариткова.

Тя призова родителите към спокойствие и да имат подход към децата си като към всяко респираторно заболяване.


Цялото интервю с нея може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12