Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

И Карлово "затяга колана" заради скъпия ток

Поставят фотоволтаици на болницата

И община Карлово активира план за икономии, като започна от намаление на уличното осветление. А за трайно решаване на проблемите със скъпия ток в общинската МБАЛ „Д-р Киро Попов“, местният парламент гласува поставянето на фотоволтаици на покрива ѝ.

Болницата започва годината с три пъти по-високи сметки за отопление в сравнение с предходния декември. За ток ще трябва да плати 34 677 лева, а за газ – 19 065 лева. С около 300 % по-високи сметки за електричество е ицялата община Карлово, съобщи зам. Кметът Данка Зидарова-Люртова.

С около 300 % по-високи сметки за електричество е и цялата община Карлово: „При приемането на новия бюджет – изчакваме държавния първо, и след това ще е нашият – ние трябва да заложим малко под 2 млн. лева само за електроенергия през годината. 150 хил. лева е сметката ни за декември за общинските административни сгради и уличното осветление в цялата община“ - допълни Люртова.

В момента общината прави разчети и активира план за икономии: "Обсъждаме как осветлението може да се направи да свети през лампа, в каква част да ги изключваме от 11 до 5 сутринта.“ Продължава подмяната на старите и енергоемки осветителни тела с икономично LED осветление. По кметства се проверяват и неправомерно включени консуматори към електрическото захранване.

И ако това са мерки в краткосрочен план, то трайно решение на проблема с цените за отоплението местният парламент в Карлово вече гласува за общинската болница, като учреди възмездно право на строеж за изграждане на фотоволтаична електрическа централа върху покрива ѝ.

„Това, което фирмата ни уверява е, че ще се спестят може би между 30 и 40% благодарение на изградената система“ - посочва Люртова.

Освен централата върху покрива на болницата „Д-р Киро Попов“, над първите три неинвалидни места на паркинга до нея ще бъде изграден навес с две зарядни станции за електромобили. Сумата, която инвеститорът ще внесе в община Карлово за отстъпеното право на строеж за фотоволтаичната централа, ще се вложи в дейности по енергийна ефективност на лечебното заведение. А то ще получава електроенергия на преференциални цени.

Репортаж с подробности може да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Предстоят тежки решения за България

Пред ЕС стоят за вземане тежки решения в енергийната сфера, които ще касаят и България.   Става дума за това, дали в новия пакет от санкции ще бъде включено общо становище за бойкот на нефта от Русия -  заяви в Пловдив белгийският посланик Фредерик Мьорис .  Обединена Европа обаче остава единна в отпора си към руската агресия в..

публикувано на 18.05.22 в 16:45

Ако сега не вземем заем, ремонтите ще скочат двойно

Община „Родопи“ планира да изтегли кредит от 6,7 милиона лева, с които да ремонтира централни улици по селата и да подмени изцяло осветлението в 14 населени места. Заемът ще се изплаща 10 години, уточняват от общината.  Предложението предстои да се обсъжда и гласува на предстоящата сесия на Общинския съвет в края на месеца, каза председателят на..

публикувано на 18.05.22 в 16:16

Кабинетът даде максимално възможната подкрепа за хората

Правителствената подкрепа за бизнеса и гражданите депутатът от „Демократична България“ Владислав Панев нарече „максимално възможната разумна подкрепа“. „ С гласуваните близа 2 млрд. лева за антикризисни мерки ние задържаме дефицита на същото ниво като процент от Брутния вътрешен продукт спрямо бюджета, който беше приет в началото на..

публикувано на 18.05.22 в 16:12
Страхил Делийски

Ситуацията в момента не предполага предсрочни избори

Ще успее ли правителството да отговори на очакванията на бизнеса и хората с предложените мерки за овладяване на инфлацията и ръста на цените? Как коалицията ще успее да се справи с вътрешните си проблеми на фона на общественото напрежение и сложната външнополитическа обстановка - въпроси към политолога Страхил Делийски в програма "Точно днес"...

публикувано на 18.05.22 в 10:52

В Пловдив междуградските автобуси спряха, градските не

Затруднения в трафика и придвижването на пътниците с междуградските автобуси и масовия градски транспорт се очакват през целия ден заради протеста на транспортния бранш и превозвачите от различни организации.  В Община Пловдив са постъпили уведомления за протестни действия на Съюза на международните превозвачи и на Конфедерацията на..

обновено на 18.05.22 в 08:53