Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Предстои да видим реалистичен ли е амбициозният бюджет

Икономическият анализатор Румен Гълъбинов определи проектобюджетът за тази година като амбициозен с опит България да стъпи на пътя на възставяването. Доколко е реалистичен предстои да видим, добави той, и посочи някои от възможните рискове.

Прогнозата за ръста на БВП. Заложено е той да бъде 4.8%, но Световната банка ни дава прогноза за 3.8% , а  ЕК 4.1% . В случая ние имаме една по- оптиистична прогноза, обвързана и с европейските средства по първите проекти на националния план за възстановявяне и устойчивост, както и по оперативните програми. 

Прогнозата за дефицит от 4.1% с включени ковид мерски. Ако имаме затруднения по приходните пера обаче, то те ще трябва да се компенсират със заем. Хубаво е, че съотношението дълг - БВП е  под 30%, което е добра позиция за България, каза икономистът.

По пргоноза се дава инфлация- 5.6% за тази година, но може да се окаже,че тя е занижена, защото продължава инерционния процес на покачване на цени. Надеждата е да се поуспокоят цените на енергоносителите в средата на годината и оттам да се успокоят цените на останалите стоки.

Според Румен Гълъбинов има риск да влезем в стагфлация -ситияция, при която има  ръст на инфлацията над ръста на икономиката, съчетано с нарастваща безработица и намаляващо потребление.

Анализаторът коментира,  че компенсаторните мерки, предложени от правителството, са в правилната посока. Разбира се, те могат да се съчетаят с други мерки, като например намаление на ДДС върху енергията, което се прави  в Чехия и Испания.

Цялото интервю може да се чуе в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Предстоят тежки решения за България

Пред ЕС стоят за вземане тежки решения в енергийната сфера, които ще касаят и България.   Става дума за това, дали в новия пакет от санкции ще бъде включено общо становище за бойкот на нефта от Русия -  заяви в Пловдив белгийският посланик Фредерик Мьорис .  Обединена Европа обаче остава единна в отпора си към руската агресия в..

публикувано на 18.05.22 в 16:45

Ако сега не вземем заем, ремонтите ще скочат двойно

Община „Родопи“ планира да изтегли кредит от 6,7 милиона лева, с които да ремонтира централни улици по селата и да подмени изцяло осветлението в 14 населени места. Заемът ще се изплаща 10 години, уточняват от общината.  Предложението предстои да се обсъжда и гласува на предстоящата сесия на Общинския съвет в края на месеца, каза председателят на..

публикувано на 18.05.22 в 16:16

Кабинетът даде максимално възможната подкрепа за хората

Правителствената подкрепа за бизнеса и гражданите депутатът от „Демократична България“ Владислав Панев нарече „максимално възможната разумна подкрепа“. „ С гласуваните близа 2 млрд. лева за антикризисни мерки ние задържаме дефицита на същото ниво като процент от Брутния вътрешен продукт спрямо бюджета, който беше приет в началото на..

публикувано на 18.05.22 в 16:12
Страхил Делийски

Ситуацията в момента не предполага предсрочни избори

Ще успее ли правителството да отговори на очакванията на бизнеса и хората с предложените мерки за овладяване на инфлацията и ръста на цените? Как коалицията ще успее да се справи с вътрешните си проблеми на фона на общественото напрежение и сложната външнополитическа обстановка - въпроси към политолога Страхил Делийски в програма "Точно днес"...

публикувано на 18.05.22 в 10:52

В Пловдив междуградските автобуси спряха, градските не

Затруднения в трафика и придвижването на пътниците с междуградските автобуси и масовия градски транспорт се очакват през целия ден заради протеста на транспортния бранш и превозвачите от различни организации.  В Община Пловдив са постъпили уведомления за протестни действия на Съюза на международните превозвачи и на Конфедерацията на..

обновено на 18.05.22 в 08:53