Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходима е стратегия срещу сивата икономика

"Може би за последните петнадесетина години  това е най-щедрият бюджет като относително число, с който България разполага. А като абсолютно число - никога досега толкова голям бюзжет не сме имали. Само за сравнение, през бюджета ще бъдат изразходвани над 66 млрд лв., което представлява близо 46% от БВП да бъдат преразпределени. Дали ще има достатъчно средства - ще има повече от достатъчно".  Това заяви заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов. 

По думите му, особено важно за бюджета е заложената от Правителството инвестиционната програма да бъде осъществена. "През последните 10 години инвестиционните програми на правителството в България никога не биваха осъществявани и не намериха този ефект върху икономиката, който се очакваше от тях. С увеличените средства в инвестиционната програма на Правителството се очаква то да успее с по-бързото преодоляване на кризата".

Данаилов бе категоричен, че капиталовите разходи на българските фирми трябва да се финансират, за да могат те да преодолеят проблемите със скъсаните вериги за доставки, което става само чрез инвестиции в дълготрайни материални активи. 

С увеличаването на минималния осигурителен доход няма да бъде постигнат ефект, целящ запълване на празнини в бюджета и затова такова увеличение не е необходимо. "Всяко едно такова увеличение на задължителни осигуровки и публични разходи на фирмите, ги прави по-неконкурентноспособни спрямо българските фирми, които работят в сивия сектор. Това важи особено за микро- и малките предприятия, които са основният работодател в страната и са хората, които плащат най-много заплати. Това ще затрудни бизнесите им".

Трябва да има ясна стратегия как ще се преодолее сивия сектор и как ще спрат плащанията на заплати под масата и това е основният проблем на бизнеса, заяви Данаилов. 

Сивата икономика прави фирмите неконкурентноспособни и това е най-големият ни проблем.

Според Данаилов, до смяната на ръководството на "Булгаргаз" се е стигнало, заради недоволството  от неефективното управление, довело до шоково увеличение на цената на природния газ над 30%. 

Съществена разлика в цената на газа за крайните потребители би могла да бъде постигната още от февруари и в следващите два ценови периода, които предстои да утвърди КЕЕВР. В България само 137 домакинства ползват природен газ за отопление, но индустрията ни разчита на тази основна суровина за производствената си дейност и  намалението на цената ще й се отрази добре.

Чуйте повече от звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33