Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въвеждат смесен режим на осветление в община "Родопи"

| обновено на 31.01.22 в 16:11

Община „Родопи” предприема мерки за оптимизиране на уличното осветление заради големите разходи на електроенергия. Мярката се налага поради увеличената цена на промишления ток.

Според справката на общината за последния месец консумацията на електроенергия се е повишили три-четири пъти. Най-висок е разходът на ток от уличното осветление в селата Марково, Брестовица, Цалапица и Ягодово.

„Последната фактура е за месец декември и е за над 85 хиляди лева. През януари очакваме още по-големи цифри. Това ще повлияе на бюджета за 2022 година. Затова се налага да оптимизираме осветлението, така със сигурност ще изразходваме по-малко киловати. Не смятам, че средствата на общините трябва да отиват изцяло за осветление и отопление. Хората имат нужда от многонеща и спестените пари ще ги вложим за други дейности по селата”, коментира кметът Павел Михайлов.

След среща на кмета на общината Павел Михайлов с кметовете на населените места уличното осветление ще свети през един стълб или чрез тип „електромеханични часовници”.

По предложение на кметовете на селата МарковоБрестовица, Оризари, Устина, Извор, Скобелево и Ситово лампите няма да се спират в тъмната част на денонощието, но ще бъдат редуцирани на 50 %.

Кметовете в останалите населени места изразиха позиция уличните лампи да светят в интервала от 18:00 часа до 23:00 часа вечер и два часа сутрин между 5:00 -7:00 часа. Изключение прави село Крумово, където вечер лампите ще се включват в 19:00 часа и ще се спират в 1:00 часа.

"Вече работим по проект за подмяна на уличното осветление с енергоспестяващи LED-тела.Ще бъдат сменени над 6000 лампи във всички населени места. Това ще намали с около 60% потреблението на ток“, каза кметът Михайлов.

Чуйте как решават проблема с високите сметки за ток в село Марково в интервюто с кмета на селото Десислава Терзиева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Риба на фурна е разболяла децата от "Радост"

Има отклонения от нормите при пробите на храната и посудата, взети от  пловдивската детска градина "Радост" заради сигнал със  съмнения за взрив от хранително заболяване през миналата седмица, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните след извършена проверка в градината и фирмата, приготвила храната. 8 от общо 90 изхранени на 30 май деца  са..

публикувано на 06.06.24 в 21:21

Верижна катастрофа задръсти Околовръстното шосе

Верижна катастрофа е станала на Околовръстното шосе край Пловдив, на моста на Марица. Там две коли последователно са се блъснали в камион, уточниха от полицията.  Най-вероятната причина е неспазена дистанция и превишена скорост. Въпреки удара и смачканите автомобили, няма пострадали, произшествието се обработва по административен ред. Образувало се..

обновено на 06.06.24 в 16:13

Над 5200 десетокласници ще се явят на НВО в Пловдив и областта

От Регионалното управление на образованието - Пловдив предоставиха последната информация за изпитите от Национално външно оценяване в края на Х клас, през учебната 2023/2024 г.  Изпитите ще се проведат в 81 училища на територията на област Пловдив. Първият изпит е в понеделник, като ще започне от 11 часа, за да има време залите да се подредят след..

публикувано на 06.06.24 в 15:36

Завършват до часове Модър - Царевец, очаква се утре да пуснат движението

Усилено се работи на кръстовището на улиците "Солунска" и "Царевец" в пловдивския район Западен.  Около 30 работници и над 10 единици строителна техника работят в обедната жега на кръстовището, полагат маркировка и довършват тротоарите, редят плочки и "прибират" кабели под тротоарите. По неофициална информация от фирмата изпълнител утре следобед..

публикувано на 06.06.24 в 15:31

Чешкият посланик се срещна с ученици и студенти от Пловдив

България е доверен и важен приятел и партньор на Чешката Република. А най-важното в аспекта на световните събития и в европейски мащаб е да продължим да бъдем като едно семейство, добри приятели и партньори и в ЕС, и в НАТО. Това заяви посланикът на Чешката Република в България Мирослав Томан на среща в ПУ „Паисий Хилендарски“ със студенти и..

обновено на 06.06.24 в 14:18