Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската опера се превърна в емблема за качество

| обновено на 01.02.22 в 06:59
Снимка: Радио Пловдив, Антония Попова

Пловдивската опера се утвърди като културна институция, в която се реализират мащабни проекти с висока национална и международна значимост. Това отчете в края на втория си мандат Нина Найденова, директор на културната институция. 

Тя се кандидатира за този пост и на предстоящия конкурс, който ще се проведе следващата седмица. За поста директор Нина Найденова ще се конкурира с още един кандидат – Михаил Пулиев, солист в Държавна опера-Пловдив.

Отличната комплексна оценка на Министерството на културата по творчески и финансови показатели нареждат културния институт сред водещите в страната за седма поредна година. Държавна опера отчита силна творческа политика и устойчиви финансови резултати на приходите. За последните четири години Опера Пловдив е усвоила за създаването на културен продукт близо 1 милион 200 хиляди лева лева под формата на смесено финансиране и спечелени проекти.

„Аз съм със самочувствието, че тези средства са управлявани по един изключително видим, прозрачен начин. В този период Опера Пловдив създаде и своите емблематични програми, които получиха отзвук в цяла Европа“, каза Нина Найденова.

Над 200 са артистите с международна кариера, които се изявяват на световно ниво и са участвали в програмите на платформата OPERA OPEN на Античния театър. 

Акцент в дейността на ръководството е и привличане, развитие и презентация на световни артисти, млади виртуози, ново творческо поколение на български музиканти. През 2021 година Опера Пловдив привлече в екипа си маестро Емил Табаков, който е гост главен диригент, а също и редица щатни солисти с международна кариера.

Нина Найденова подчерта и уникалността на Държавна опера-Пловдив. Тя обясни, че културната институция се различава от останалите е, че се надскача залаганият потенциал в един музикален театър.

„Разширяваме нашите жанрове и правим проекти, които включват наджанрово ниво“, каза още Нина Найденова.

Като успех се отчита и факта, че културната институция възроди различни пространства за културни прояви, включително двора на Технически университет-Пловдив и Бунарджика.

„Радостен факт е, че публиката на Опера Пловдив е предимно млада публика. С този факт малко театри могат да се похвалят“, заяви Найденова.

През последните години работните заплати в Опера Пловдив са увеличени с между 40 и 50%=

Заместник-кметът по култура Пламен Панов заяви днес, че ръководството на Община Пловдив непоклатимо стои зад кандидатурата на Нина Найденова за трети мандат като директор на Опера Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31