Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Синдикат" посреща курсисти за единайсети път

Модерна академия на изкуствата „Синдикат” стартира записванията за своята нова, единадесета, учебна година. Това става след нулевата епидемиологична 2021-ва година и след като "Сдружени пловдивски творци" със своя проект за 11-ти път спечели проект - част от Културния календар на Пловдив.

Тази учебна година е планирана да бъде във времето между месеците март и юни, 2022. Заниманията ще са присъствени, при спазване на всички изисквания. Преподавателите и ръководството имат готовност да използват в учебния процес онлайн ресурси и платформи в случай на нужда.

В Академията могат да се включат безплатно ученици от 8-ми до 12-ти клас. Записванията стават чрез сайта https://academy.bg/ , където могат да се видят условията за записване, темите на програмите, биографиите на преподавателите. Крайният срок е 28-ми февруари.

Програмите са осем - „Творческо писане”, „Графичен дизайн и фотография”, „Модерна музика”, „Съвременни визуални изкуства”, „Екранни изкуства”, „Модерни методи на мислене”, "PR и реклама в областта на изкуствата" и новата - "Културен туризъм". Преподаватели са проф. д-р Галина Лардева, Александър Секулов, Ина Иванова, Анета Русковска, Цанко Чавдаров, Павел Иванов, Лили Русковска, Евгений Тодоров.

Всички програми са актуализирани, всяка една от тях предлага новости. В програмата "Модерна музика" като гост-лектор ще се включи Васил Върбанов.

Учебното съдържание е уникално за България и Европа, програмите са разработени специално за проекта. Всички теми надграждат училищните програми и не са засегнати в тях, ориентирани са към най-съвременните достижения на изкуството, творчеството, мисленето, комуникациите. Във всяка програма задължително присъстват и теми, свързани с българските достижения на съвременното изкуство.

В обучението се използват съвременни иновативни и интерактивни методи на преподаване – електронни ресурси, видео материали, уъркшопове, практически занимания, тренинги, игри, работа в група, сюжетно-ролеви игри, кооперативно обучение, проекто-базирано обучение, посещения на ателиета и културни събития. По време на учебния процес няма оценки, но учебният процес във всяка програма завършва с индивидуални или групови проекти по темите на съответната програма - разработване на инструменти за мислене, изложба, презентации за различни стилове в изкуството, снимане на кратки любителски филми, писане на есета, разработка на проекти и други.

Всеки курсист получава документ - Удостоверение, за премината съответна програма. Организаторите издават и препоръки за кандидатстване в университети.

Учениците, обхванати в проекта, са от пловдивските средни училища и гимназии. Специално внимание тази година ще се отдели към привличането на ученици, лишени от родителска грижа, чрез Комплекса за социални услуги "Княгиня Мария-Луиза". От изключителна важност, именно в контекста на COVID-19, е участието на младите хора в програмите, свързани с културата, модерното мислене, комуникациите - като място, в което те намират смисъл, активност и позитивно развитие в нелеката обстановка на световна пандемия.

Проектът се реализира от 2011 година с подкрепата на Община Пловдив. До този момент са приключили успешно десет учебни години, през които са завършили     1 338 ученика. Събитията на Академията са достигнали до над 1 000 000 души в Пловдив и страната.

В звуковия файл можете да чуете интервю с Анета Русковска.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Николай Илчевски

Николай Илчевски с първи роман

Срещнахме се с  писателя Николай Илчевски, който след повече от една дузина книги  ни разказа за раждането на първия си роман - "Гневник на селския кмет". "...Mнозина искат автографи и, когато това е заявено в поръчката, на драго сърце подписвам книгите - при това с голямо старание, а често и с малка рисунка. Казвам това, за да се уточним, че ако..

публикувано на 30.04.24 в 14:50

Романтичен спомен за бабите в живота на всяко дете

Кремена Димитрова представя сборника с разкази „Баба“  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Той включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби.  Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред тях са Ангел Иванов, Владислав Христов, Жюстин..

обновено на 30.04.24 в 07:24

Предпразничен концерт на хоровата формация "Евмолпея"

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ ще изнесе самостоятелен концерт в Иконната зала към Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 22.  Концертът е под патронажа на кмета на Пловдив Костадин Димитров. Програмата включва над 15 произведения и  едно премиерно представяне, като сред ортодоксалния репертоар са песните „Господи помилуй“ –..

публикувано на 30.04.24 в 07:23

Преге - предаване за света на книгите, 27.04. - 03.05.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 27.04.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Александър Дюма. Кралица Марго. 692 стр., 5А, Плеяда, 2024. Симон де Бовоар. Неразделните. 152 стр., 4А, Колибри, 2024. Тан Туан Ен. Къщата с вратите. Роман за Съмърсет Моам. 276..

публикувано на 29.04.24 в 11:49

Силвия Кацарова си върна забранените песни

След три годишна забрана да изпълнява някои от любимите ни хитове, Силвия Кацарова спечели делото и песните отново свободно ще звучат в ефира. “70-ят ми рожден ден стана още по-щастлив, когато адвокатката ми съобщи решението на съда”, сподели новината Силвия в предаването “Снимката на нощта” пред водещата Стефи Стаменова. Три години по-късно в ефира..

публикувано на 29.04.24 в 10:21