Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студените лекарски кабинети - следствие от скъпия ток

Ако скоро ви се е налагало да влизате в лекарски кабинет, сигурно ви е направило впечатление, че не е добре отоплен. Или пък работното време на джипито ви е намалено. Това са само две следствия на скъпите сметки за ток, които медиците са платили, за да упражняват в кабинет практиката си.

Според общото наблюдение на д-р Костадин Сотиров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, джипитата или пестят тока и кабинетите им не са добре отоплени, или намаляват работното си време.

Как се справят Диагностично-консултативните центрове, които имат различни дейности и отделно отдават под наем кабинети на общопрактикуващи лекари. Според д-р Валентина Костуркова, управител на ДКЦ-2, срещу бившия ресторант „Стадиона“, наемите на кабинетите няма да скочат, тъй като скоро са били вдигани от 7 до 10%.

Тъй като проблемът с високите сметки за ток е общ за всички медицински заведения, шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов свиква в четвъртък всички ръководители на здравни заведения, които да представят своите възгледи за нормалното им функциониране в условията на тези цени на тока.

„Над три пъти са скочили сметките за ток за месец декември, сочат всички отчети, които съм поискал от ръководителите“ – заяви д-р Калинов.

Според д-р Калинов трайното решение на проблема е с повишаване на цените на медицинските дейности.

Става ясно, че проблемът не е на общинско, а на държавно ниво и правителството и парламентът трябва да се намесят, за да повишат цените на медицинските дейности, включително и на клиничните пътеки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57