Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гасенето на уличните лампи е дирижиран от ГЕРБ саботаж

Правителството създаде работна група между министерствата на енергетиката и на финансите, която ще проучва финансовите проблеми на всички общини, които искат държавна помощ заради скъпите цени на електроенергията. Всяка община ще бъде проверена от Агенцията за държавна финансова инспекция, за да е сигурно, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки. Това съобщи след редовното правителствено заседание премиерът Кирил Петков. 

Министърът на енергетиката Александър Николов поясни, че работната група ще преценява какъв е размерът на общите разходи за електроенергия на общините и дали те ще бъдат обхванати от компенсации за януари, които по думите му възлизат на около 38%. Ще се проверява още дали общините, получили помощ по т.нар. "Норвежка програма", са изпълнили мерки за подобряване на енергийната ефективност.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Николай Ангов, който е член на Комисията по енергетика обясни, че става дума за "обективен преглед на това как общините разходват средствата си. Когато искат допълнителна подкрепа трябва да докажат, че не са си раздали големи бонуси през декември и не са си купили скъпи коли". 

По думите му така ще се разграничат общините, които наистина нямат средства за ток или под диригетсвото на ГЕРБ се опитват да всяват смут, коментира Ангов. Според него идеята от общински решения да се изключва уличното осветление, за да се пести, е "форма на саботаж от страна на кметове и гражданите ще им търсят сметка".

Ангов съобщи, че е направил проверка и нито една пловдивска община не е подала искане за компенсации.

Общините са получили  една по- голяма сетка за ток за декември, но помощта към тях ще се отрази в следващата сметка. 128 лв. за мегаватчас за декември и 150 лв. за мегаватчас за следващия месец.  Договорите с търговците вече са сключени и те са с действие до месец март. След това се очаква успокояване на пазара, каза Николай Ангов.

"И сега изключването на осветлението може да доведе до нулеви сметки през следващите месеци"

 Сигурен съм, че никой от кабинета няма да остави на тъмно общини, старчески домове и т.н., декларира депутатът.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17