Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има увеличение на цените на клиничните пътеки

| обновено на 03.02.22 в 11:19
Георги Йорданов
Снимка: БГНЕС

Правителството разглежда ситуацията и е готово да реагира там, където трябва да се реагира, това заяви в интервю за Радио Пловдив доцент Георги Йорданов, заместник-министър на здравеопазването.

Той коментира исканията на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, Асоциацията на университетските болници в България и от Сдружението на общинските болници в България, които настояват за ръст на цените на клиничните пътеки с 25 % през тази година и държавата да покрива сумите над 150 лева за мегаватчас.

„Тази година бюджета за болнична помощ на НЗОК е увеличен с над 250 млн.лв. Ще бъдат увеличени почти всички клинични пътеки. Особено ще се обърне внимание на педиатричните. Парите за болнична помощ са два милиарда 750 милиона 899 хиляди лева. Ще се увеличат парите не само за болнична помощ, но и за извънболнична. Парите за първична извънболнична медицинска помощ ще се увеличат с над 35% , за специализираната – с над 33% и парите за медико-диагностични деаности  с над 76%“, каза доцент Георги Йорданов.

Той каза още, че ще се увеличат и средствата за заплащане на медиците. Предвиждат се допълнителнителни трудови възнаграждения за работа на персонала в болниците в извънредна епидемична обстановка. За лекарите и магистър-фармацевтите ще се изплащат по шестстотин лева допълнително, които са отделно от 1000 лева, които се трудят на първа линия. Медицинските сестри, акушерките и лаборантите ще взимат допълнително 360 лева, а санитарите по 120 лева.

70% от болниците ще излязат на печалба

„Ние внимателно следим финансовото състояние на болниците. Както знаете, в условията на извънредна епидемична обстановка, те получават заплащане на исторически принцип, което позволява тази година за първи път доста от болниците да регистрират печалба. Доста от тях – почти 70% ще бъдат на печалба. Тази печалба е повод и за малко притеснение, защото тя говори, че са намалени разходите за медицинска помощ, но за сметка на приходите. Това означава, че по принцип е намален обема на медицинската помощ, което е нормално за време на пандемия, тъй като няколко пъти са ограничавани плановите операции“, обясни още доцент Йорданов.

Ще се обсъжда дали се налага промяна в стандарта за спешна помощ

Проверката в спешна помощ, която беше разпоредена след трагичния случай в болницата във Враца, ще определи дали има нужда от промяна в стандартите.

Целта на проверката, е да се види дали е спазен медицинският стандарт. Но има и друго важно нещо – когато виждаш, че явно един човек е в тежко здравословно състояние и трябва да му се окаже спешно медицинска помощ, захвърляш образно казано документите и оказваш помощта. Защото пациентът трябва да получи всичко това, което е възможно за запазване на неговия живот. Не приемам обяснения, че трябва да се чекира, да се регистрира, да се види дали е здравно осигурен. Още повече, че спешната медицинска помощ се оказва на всеки, независимо от неговия здравноосигурителен статус“, подчерта още доцент Йорданов.

Заместник-министърът посочи още, че вероятно зелените ковид сертификати ще бъдат премахнати до месец и половина два. Той обаче допълни, че България върви с 6 месеца назад в развитието на заболяването в сравнение с други европейски държави. Това се дължи на факта, че има изключително малък процент ваксинирани.

Цялото интервю с доцент Георги Йорданов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08