Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саморегулирана към безопасност пандемия няма

„Въпреки голямата заразност на вируса, не можем да очакваме бързо решение на епидемията, защото излязоха доста неприятни изследвания. От Омикрон не се формира специфичен имунитет и доста скоро след оздравяване може да се получи реинфекция. В България има много по-малко ваксинирани хора, отколкото в други държави, което дава възможност на вируса да циркулира много по-свободно. Освен това у нас дойде и новият подвариант на Омикрон, който генетично е доста по-различен от него, отколкото Омикрон е различен от Алфа варианта“. Това подчерта експертът по приложна статистика в сферата на медицината и енергетиката д-р Лъчезар Томов.

По думите му това, което отличава България е, че трафикът между градовете е много по-слаб, отколкото в другите държави и това създава условия за много по-продължителна вълна на пандемията.  

„Моите прогнози са краткосрочни. При всяка смяна на режима се прави нова прогноза при конкретните условия, но в момента срокът на смяна на режима не е предсказуем, защото има  непрекъснато изникване на нови мутанти и неадаптивно население, което отказва да вземе своето участие в потушаването на епидемията. У нас не може да се прави класическа дългосрочна прогноза, а само прогноза в рамките на два-три месеца“.

Лъчезар Томов бе категоричен, че за да се направи статистика на смъртността, тя трябва да бъде отчетена по възрастови групи и по придружаващи заболявания, за да се сравнява отчетената статистика в отделните  болници.

 „Ако в една болница има само 20-годишни, а в другата - само 70-годишни, все едно е да се сравняват круши с ябълки. Пандемичният контрол във всяка държава трябва да бъде насочен към броя заразени – към броя копия репликации на вируса. Всяка репликация на вируса увеличава риска от появата на вариант, който да не бъде хванат от ваксини. Преминаването към по-лек вариант е щастлива случайност, а не – еволюционна логика. Еволюцията е случаен процес и в нея логиката изобщо не е проста за разбиране“.

Факторите, които удължават в съвременното общество  една епидемия, са огромната гъстота на населението, огромният трафик и огромният брой имунокомпрометирани хора, в чиито тела могат да възникнат мутации.

Д-р Томов заяви още, че  бременните жени са с потисната имунна система и затова са в риск от всяко заразно заболяване. „В САЩ имунизират бременните дори срещу грип и то с жива ваксина, но у нас това не се прави и затова дадохме немалко жертви“.

Не си създаваме условия за края на епидемията с масово ваксиниране.

„Саморегулирането на пандемията не е в посоката, която искаме. Саморегулиране на пандемия към безопасност в исторически план няма. Нито чумата, нито холерата, нито морбилито са ставали по-безопасни през вековете. Това става в рамките на десетки хиляди години и е много бавен процес. За успехите трябва да се работи разумно и дългосрочно“, подчерта още д-р Лъчезар Томов. 

Интервюто - в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12