Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България да отстоява позициите си в рамките на ЕС и НАТО

„Ситуацията около конфликта Украйна – Русия се движи в добра посока, има дадени положителни знаци  и от двете страни – както от Русия, която създаде тази тежка ситуация в Европа, така и от НАТО, САЩ и ЕС. А те отговориха на предизвикателните чернови варианти на двата изготвени договора от Русия и изпратени на 14 декември до САЩ и Неапол с една стратегия на деескалация, в която изцяло доминираха диалогът и дипломатическите разговори. Това предложи Западът и ние, като част от ЕС и НАТО“. Това  коментира преподавателят  по теория на международните отношения и геополитика проф. Румен Кънчев. 

По думите му, Европа не иска да воюва с Русия, нито Украйна иска да воюва с Русия и затова Русия трябва да оттегли тежкия си контингент от 120 войски около Украйна и да започне преговори.

„Преговорите не убиват, за разлика от военните инструменти, които дават жертви. Една военна офанзива на Русия срещу Украйна би взела около 50 000 цивилни жертви, около 10-12 000 руски войници и около 20 000 украински. Въпросът е дали си заслужава това да се случи“.

Проф. Кънчев бе категоричен, че Западът се опитва усилено да вкара целия този процес в зоната на диалога и на дипломацията. В тази връзка  преди две седмици в Съвета за сигурност на ООН – институцията, която се занимава с тежки кризи, е бил внесен въпросът, за да бъде обяснено  какво точно иска Русия и как смята да го постигне.

"Най-важният въпрос, който трябва да бъде обяснен и подлежи на много популизъм е, че никой не е тръгнал да приема Украйна в НАТО.

За първи път въпросът за членството на Украйна беше поставен на Букурещката среща на президентите на страните  от НАТО през 2008 г. Присъствах на част от заседанията и тогава американският президент постави този въпрос, дадоха почивка, продължила целия следобед и тогава се разбра, че ако бъде поставен въпросът за членството на Украйна в НАТО, Германия ще бъде против, а Франция ще подкрепи Германия. От тогава въпросът за членството на Украйна в НАТО не е поставян в средите на НАТО. Той се поставя от украинското ръководство на президента Зеленски в последните две години, когато беше струпана гигантска руска армия на границите й, застрашаваща националната сигурност на Украйна“.

По думите на проф. Кънчев, сегашното отиване на Макрон в Москва е опит да се даде опция на Русия да се измъкне от тежката ситуация, в която е изпаднала след подписаните от нея два тежки документа, с които тя е поискала да бъде едва ли не разпуснато НАТО, да се изтеглят войските на НАТО и историята да бъде върната 25 години назад.

„Мисията на Макрон беше да подаде на Русия удобен  вариант за измъкване от ситуацията в нейна полза, защото и двете сега съществуващи опции не са в нейна полза.  Първата - да започне инвазия и 100 000 жертви да не бъдат забравени никога от народа на Украйна, и втората - да се изтегли, която за днешното руско ръководство, вдигнало високо летвата с поставените условия за изтегляне на НАТО, изглежда много трудна за преглъщане".

Проф. Кънчев подчерта, че България трябва да ситуира и да отстоява националните си интереси в рамките на двете свои членства - на ЕС и на НАТО. Това е достойната българска позиция. 

  Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33