Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център на здравеопазването са парите, а не хората

Лекарка от Панагюрище бие тревога, че българските пациенти не получават адекватни здравни грижи. В открито писмо до здравни институции и пациентски организация тя призовава грижата за здравето на хората да не се подменя с грижа за финансовите показатели на болниците. За конкретния казус и най – вече за системния проблем в здравната ни система  разговаряме с д-р Мария Тухчиева, която чества и професионалния си празник в днешния Международен ден на стоматолога.

Конкретната история, която тя разказа

Пациент със симптоми за Кивид, личният му лекар го лекува по телефона в продължение на седмица, но в този период няма  подобрение на състоянието си и е насочен към болница, но без направление за хоспитализация. Пациентът търси транспорт, зада отиде в болница, близките му звънят на 112 и търсят помощ за медицински транспорт  и преглед от лекар. Следва отказ това да баде направено и той е транспортиран от близък, който рискува здравето си. Човекът е приет с влошено състояние, дихателна недостатъчност, висока температура, 40% засягане на белите дробове. Сега пациентът продължава да се лекува в болница.

Отговор на сигнала си д-р Тухчиева е получила само от ЦСМП - Пазарджик, които са поискали информация, за да проверят случая.

Изводите

"Нещата не са наред, те не просто не функционират. В центъра на нашето здравеопазване не е пациентът с неговото заболяваневе, а финансовите средства. Като зъболекар здравна каса не се е поинтересувала  нито веднъж, откакто практикувам, как е излекуван мой пациент, какво е било лечението, дали има положителен ефект от него.  Интересува се само документите да са оформени както трябва, споделя д-р Тухчиева.

"Не се примирявам с това. Единственото, което правя като гражданине е да се надявам моят глас да бъде чут и да пробуди воля и интерес да се разрешат проблемите на пациентите".

Промяната

Промяната трябва да е към по- добрата информация в здравната ситема от джипито до другите звена. Сега тя не  съществува, няма го и електронното здравно досие, за което се говори отдавна, за да може на спешния телефон 112 да не гадаят, а да знаят всичко за всеки пациент.

Интервюта с д-р Мария Тухчиева можете да чуете в прикачения звуков файл.







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17