Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незаработилият Инсинератор ще бъде даден на концесия

| обновено на 10.02.22 в 14:13

Общинският съвет на Пловдив прие предложението на кмета Здравко Димитров за изваждане на активи от Общинска фирма „Инсинератор-Пловдив“ ЕООД, с което на практика се поставя началото на ликвидацията й. За гласуваха 28 съветници. Дружеството беше създадено преди пет години, но реално не успя да заработи, въпреки инвестираните средства за близо 15 милиона лева. С решението си днес съветници гласуваха намаляване на капитала на дружеството - от 6 милиона 760 хил. лв. на 50 000 лева. Така се дава и зелена светлина услугата да бъде дадена на концесия.

Кметът Здравко Димитров обясни, че това е най-удачният вариант.

„Имаме намерение да го дадем на концесия. Така общината не губи собственост, даденият оператор ще използва Инсинератора, а Общината ще печели без да дава пари. Какво лошо има в това да се даде едно нещо на концесия, да печелим пари и след това отново да е наше?, попита градоначалникът.

В зала се разрази бурен дебат преди гласуването на предложението. Общински съветници от БСП, ВМРО, ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ” и нечленуващи в групи поискаха  анализ за дейността до момента, преди да се вземе окончателно решение.

Слави Георгиев направи предложение за отхвърляне на точката до изясняване на обстоятелствата, но то не беше прието. Съветниците обаче приеха предложението на Тодор Стоилов от БСП за създаване на работна група от независими оценители, съветници и медиите за оценка на материалната база и да се установи какви средства са необходими за довършването му.

Георги Колев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ каза, че в момента в страната работят само два инсинератора – в София и в Девин. Затова в Пловдив трябва да има такъв – дали през концесионер или като общинско дружество. Той призова да се установи какво точно има в кашоните, струпани в двора на Инсинератора.

„Управителят трябва да бъде питан, защото не може да не знаеш какво има в кашоните за 7 милиона, които са струпани в двора ти. Трябва да се види какво притежаваме и кой ще е потенциалния концесионер. Трябва да видим какво имаме, за да знаем от какво се лишаваме“, коментира Георги Колев.

Заместник-кметът Величко Родопски обясни, че за да заработи Инсинератор-Пловдив, са необходими още 12 милиона лева. Затова най-удачното решение е да се даде на концесия. 

„Това дружество не е работило един ден. Второ, апаратурата, която е докарана в България и е дарение от Швейцария, няма софтуер за управление и дори да я отворите, вие няма как да разберете дали работи. По едни стари сметки трябва ние да извадим около 12 милиона и не знам какви ще бъдат евентуалните последствията. Затова вие говорите неща, които не са верни“, обясни Родопски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Измамниците с апартаменти остават в ареста

Пловдивският Районен съд остави за постоянно в ареста четиримата, отнели с измама три апартамента от пловдивчанин. Те бяха задържани предварително, а още една жена, с която се действали, бе освободена с мярка „подписка“.  Групата е обвинена, че с измама и заблуда те са успели да отмъкнат скъпите имоти на мъжа, който дълго време бе в неизвестност...

публикувано на 15.08.24 в 15:56

Арестуваха мъжа, заплашил с нож жена с куче

Арестуваха мъжа, който бе заподозрян за нападение над пловдивчанка, докато разхождала кучето си.   Жената подала сигнал за нападението, след като около 19 ч. във вторник, докато извеждала кучето си, непознатият се насочил към нея с нож в ръка и я заплашил. Полицаите от Четвърто районно са успели да установят и задържат заподозрения.  Версията на..

обновено на 15.08.24 в 15:40

Отстраниха ВиК аварията на центъра, възстановяват водоподаването

Отстраниха голямата ВиК авария, която наводни центъра и стигна до подлеза на "Гладстон". Започва възстановяване на водоподаването, като до половин час се очаква водата да бъде пусната до всички засегнати домакинства в центъра. Припомням, че жилищата останаха без вода повече от 20 часа. Аварията   възникна в късния следобед на сряда и..

обновено на 15.08.24 в 15:26

Село Косово осъмна с воден режим заради сушата

Асеновградското село Косово, което е една от туристическите атракции в Родопите, остава без вода.  Със заповед на кмета му е обявен воден режим от 8 до 17 часа всеки ден. П ричината е намален дебит във водоизточника на селото.  От ВиК предупреждават, че ако сушата се задълбочи, режимът на спиране на водата ще бъде затегнат. Косово е поредното село..

публикувано на 15.08.24 в 14:37

Парк "Кронщад" в "Южен" има нова поливна система

Автоматизирана поливна система бе изградена в парк „Кронщад“. Това съобщи кметът на район „Южен“ Атанас Кунчев. Системата се управлява изцяло дистанционно, като позволява поливането на растителността да се извършва през нощта. На следващ етап предстои възстановяване на зелените площи и изграждането на цветни фигури в парка. Предвижда се още..

публикувано на 15.08.24 в 14:27