Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ниската бюджетна субсидия ще обрече музеите на мизерия

| обновено на 14.02.22 в 12:29

С протестни табелки и баджове някои от музеите, сред които Природонаучният в Пловдив, посрещат своите посетители. Недоволството е заради размера на средствата, предвидени за тяхното развитие в проекта за държавен бюджет за 2022 година. В сутрешното предаване "Точно днес" на Радио Пловдив директорът на музея Огнян Тодоров, който е и зам. - председател на Сдружението на музеите у нас посочи:

Всичко идва от гласуването на основния държавен стандарт, който ни финансира с 5%. Ние направихме предложение този стандарт да бъде повишен с 50%. Те бяха обсъдени и одобрени с предишното правителство. Това се налага поради много силното различие с областта на образованието – става голям дисбаланс и се очаква огромен отлив от областта на музеите в образованието.

Средната заплата на специалист с висше образование и стаж в музеите е около 900 лева, а в сферата на образованието стартовата заплата на учител е 1460 лева, посочи още Огнян Тодоров. На този фон той напомни и за отлива на посетители в музеите заради корона-кризата, както и за високите сметки за ток, компенсациите за които, по думите му, не са достатъчни. 

Ситуацията е сходна и в „Старинен Пловдив“, коментира в ефира ни директорът на Общинския институт Елена Кантарева-Дечева.

 „В Старинен Пловдив за електроенергията държавната субсидия е не повече от 100 000 хиляди лева, за всички обекти през януари сметката е 54 000 лева. Средствата ще ни стигнат за по-малко от 2 месеца. Останалото трябва да покрием с бъдещите приходи. Ако те са, както миналата година, парите ще стигнат само за покриване на тези сметки".

За момента протестите ще се изразяват с речи, песни, рецитации, лозунги, плакати и беседи с изтъкнати специалисти по проблема на емблематични за историята и културата на България места, посочват в отворено писмо протестиращите.

Интервюто с Огнян Тодоров и доц. Елена Кантарева-Дечева е в прикачения звуков файл.
Още от категорията

За Кукления театър с усмивка и любов

През 2003 г. Международният съюз на куклените театри към ЮНЕСКО обявява датата 21 март в подкрепа и популяризиране на кукленото изкуство, а от 2006 г. насам видни личности от артистичните и културните среди отправят своите послания.  В тази връзка днес посветихме предаването "Вход свободен" на едно от най-древните изкуства в света, което винаги..

публикувано на 21.03.23 в 17:22

Поезията е символ на искреността в отношенията

На 21 март от 1999 г. се отбелязва Световният ден на поезията. Решението да се посвети този ден на поезията е взето на Генералната конференция на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата, проведена в Париж. Целта на този празник е да популяризира четенето, писането и публикуването на поезия по света. По темата - разговор..

публикувано на 21.03.23 в 10:57

"Преге" - предаване за света на книгите, 18.03 - 24. 03.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.03. 2023 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Иван Теофилов. За радостта и езика. Разговор в писма с Георги Господинов. 232 стр.,ок. 4а, Фондация „Комунитас“, 2023 . Борис Виан. Сърца за изтръгване. 202 стр., тв. К. ок. 5А, колибри,..

публикувано на 21.03.23 в 09:59

Живото наследство на Росица Чуканова

Настоятелството на НЧ "Алеко Константинов- 1954" и Колектив за българска шевица и народни занаяти „Росица Чуканова“ – 1968 г. канят всички н а 22.03.2023 г. от 11 часа в галерията на читалището, където ще се състои честването на юбилеите в памет на големия български художник,  и ще се случи и официалното представяне на книгата „Извезани следи“-..

публикувано на 20.03.23 в 16:03

Приказките ни образоват за важните неща

  Световния ден на разказвачите или по-познат като Международен ден на приказката отбелязваме днес. Тази традиция започва през 1991 г в Швеция, като постепенно към нея се присъединяват все повече държави – от Австралия и Мексико до Канада и Естония. Целта на този празник е да ни припомни за гласа на разказвача, който ние чуваме дори,..

публикувано на 20.03.23 в 10:24