Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Карлово нарисуваха 50 портрета на Левски

7
Учителят Румен Читов
Снимка: личен архив

Ученици от ОУ „Райно Попович“ в Карлово, в което учат предимно ромски деца, нарисуваха портрети на Васил Левски, а техният учител Румен Читов ги подреди в тематична изложба. 

Тя е посветена на 149-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. 

"Темата е изключително ангажираща и затова не се наложи да привличам вниманието им по особен или настоятелен начин, все пак ние сме съграждани на Левски", обясни в интервю за Радио Пловдив учителят Румен Читов

Той преподава на ученици от 5, 6 и 7 клас в ОУ "Райно Попович", предимно от ромски произход. 

Задачата, която им поставил, била да нарисуват портрети на Апостола с молив върху хартия

"Задачата е прекалено трудна и ангажираща, за да бъде и с цвят. Учениците можеха да гледат от 3 популярни портрета на Левски. Резултатите обаче ме изненадаха, някои много приятно", разказа учителят.

Той е събрал близо 100 портрета, от които селектирал половината за изложбата. 

Експозицията може да се види до края на март в къщата на възрожденския учител Райно Попович, която е част от комплекса Старинно Карлово.

Графичната изложба от ученически творби, посветени на Левски, е част от проявите, включени във възпоменателното честване на Апостола в родния му град Карлово. Част от тях можете да видите в галерията

Тази вечер в Карлово има още една проява – традиционният миниспектакъл на ученици от СУ „В. Левски“, под мотото „Левски – велик и безсмъртен“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55