Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Карлово нарисуваха 50 портрета на Левски

7
Учителят Румен Читов
Снимка: личен архив

Ученици от ОУ „Райно Попович“ в Карлово, в което учат предимно ромски деца, нарисуваха портрети на Васил Левски, а техният учител Румен Читов ги подреди в тематична изложба. 

Тя е посветена на 149-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. 

"Темата е изключително ангажираща и затова не се наложи да привличам вниманието им по особен или настоятелен начин, все пак ние сме съграждани на Левски", обясни в интервю за Радио Пловдив учителят Румен Читов

Той преподава на ученици от 5, 6 и 7 клас в ОУ "Райно Попович", предимно от ромски произход. 

Задачата, която им поставил, била да нарисуват портрети на Апостола с молив върху хартия

"Задачата е прекалено трудна и ангажираща, за да бъде и с цвят. Учениците можеха да гледат от 3 популярни портрета на Левски. Резултатите обаче ме изненадаха, някои много приятно", разказа учителят.

Той е събрал близо 100 портрета, от които селектирал половината за изложбата. 

Експозицията може да се види до края на март в къщата на възрожденския учител Райно Попович, която е част от комплекса Старинно Карлово.

Графичната изложба от ученически творби, посветени на Левски, е част от проявите, включени във възпоменателното честване на Апостола в родния му град Карлово. Част от тях можете да видите в галерията

Тази вечер в Карлово има още една проява – традиционният миниспектакъл на ученици от СУ „В. Левски“, под мотото „Левски – велик и безсмъртен“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Реставраторът Никола Стоянов

Показват реставрираната Източната порта на Филипопол до дни

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II – III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май. Реставраторът..

публикувано на 21.05.24 в 11:49

Николай Бойков гарантира в книга "Верно на оригиналот"

На книжния пазар се появи книгата на издателство „Жанет 45“  със заглавие „Верно на оригиналот“. Тя е нещо като личен дневник на Николай Бойков от пребиваванията му в Република Северна Македония. Написана е на български, но е изпъстрена с македонски думи и изрази, някои от които познати, други – озадачаващо непонятни. Между страниците може да..

публикувано на 21.05.24 в 09:47

Хърватски художници гостуват в Пловдив

Изложбата Съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“ представя Галерия „Капана“. Тя се осъществява по инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия с председател Рашко Иванов и Градска художествена галерия – Пловдив. Експозицията включва  живописни картини и дигитални рисунки от известните загребски художници..

публикувано на 21.05.24 в 08:32

Изложба на преподаватели в НХГ "Цанко Лавренов"

Изложбата "Послания" на преподаватели от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще се открие  в галерията на Дружеството на пловдивските художници на  бул. „Цар Борис III Обединител“ 153. Експозицията е посветена на Деня на св. св. Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура. Настоящите и бивши учители от Художествената..

публикувано на 21.05.24 в 08:29

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08