Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМХ е научен институт и мястото му е в МОН

Красимир Стоев: Институтът е създаден преди 130 години към министерство на просвещението. Смятаме, че тук ни е мястото, защото сме и научен институт.

Синоптикът Красимир Стоев

Малко преди 12 часа днес обявихме на сайта, че националната хидрометеорологична служба сме в протестна готовност заради намерението да бъдем извадени от министерството на образованието и да бъдем прехвърлени към министерството на околната среда и водите чрез закона за водите, а не чрез закона за държавния бюджет, както беше предвидено това прехвърляне.

Това заяви пред Радио Пловдив синоптикът Красимир Стоев. Той посочи, че едва 20 % от дейността на Националния институт по метеорология и хидрология е свързана с министерството на околната среда и водите, а институтът обслужва още седем министерства.

Мястото на НИМХ

Не можем да разберем каква е причината да бъдем прехвърлени точно към МОСВ, а не към някое от другите ведомствени министерства, които обслужваме, подчерта Стоев.  

Метеоролозите смятат, че не трябва да бъдат прехвърляни към министерство, което обслужват, за да не станат ведомствена служба към него. 

Трябва да бъдем равно отдалечени от всички министерства, категоричен е Красимир Стоев. Той припомни, че институтът е създаден преди 130 години към министерство на просвещението. 

Смятаме, че тук ни е мястото, защото сме и научен институт, коментира Стоев.

Прогнозата за времето е малка част от дейността на института, отбеляза дежурният синоптик. Той уточни, че протестният щаб обсъжда следващи действия и те ще се изпълнят, ако исканията им не бъдат чути и няма диалог. 

Красимир Стоев определи като много странно поведението на министъра на образованието и науката Николай Денков, който не желае да се срещне със заявилите протестна готовност синоптици. За коментарите му по темата те научават от медиите, а това е жалко, отбеляза представителят на НИМХ.

Стоев съобщи, че са провеждани разговори с екоминистър Борислав Сандов, но нищо не е описано и записано в закона за държавния бюджет, а от днес и в закона за водите. 

Така че, няма 100% сигурност, че дейността на НИМХ ще се запази, подчерта Красимир Стоев. Той и колегите му са притеснени, че проблеми със средствата ще ограничат участието им в международни проекти. 

Прогнозите за времето

Държавни институти със сигурност няма да останат без нашите данни, увери дежурният синоптик от НИМХ. 

БНР и всички радиостанции в страната поне засега не трябва да се притесняват, че ще спре подаването на информация, каза Красимир Стоев.

Протестните действия

Обсъждат се различни варианти на протести, но се надяваме в следващите 24 часа да има диалог и да бъде свикана среща. 

Всичко трябва да е ясно и точно вписано в Закона за държавния бюджет, за да нямаме притеснения, заяви Красимир Стоев. 

Той припомни, че НИМХ е под шапката на министерството на образованието от 1 януари 2019 година и оттогава процесите в института се развиват с бързо темпо. Пример за това е работата по проекти, чрез които се модернизира измервателната мрежа. 

Вече имаме над 140 автоматични пункта в цялата страна. Отделно участваме в програми за популяризиране на метеорологията в училищата, обясни синоптикът.

Интервюто на Неда Велкова с Красимир Стоев е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17