Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов проект за дупката до Тунела е внесен в НИНКН

Нов проект за изграждане на културно – исторически център върху дупката на Понеделник пазара в Пловдив е внесен в НИНКН. Автор на проекта е архтектурното студио Стефан Добрев в София. 

Имотът е собственост на бизнесмена Димитър Георгиев, като в него попада и археологията, която времето бавно, но сигурно унищожава, защото не е консервирана. Архитектурното студио на Стефан Добрев представи точно преди две години публично  проекта за изграждането на комплекс върху дупката до Тунела, като тогава получи критики за високо строителство, презастрояване и липсата на зеленина.

Проектът, който внесохме сега  в НИНКН е изцяло нов и съобразен с препоръките, които бяха направени, каза арх. Добрев пред Радио Пловдив. Даже, когато го представихме в Община Пловдив главният архитект заяви, че за първи път вижда архитект да не преработва проект, а да представя изцяло нов, разказа той. 

По него работят пловдивски архитекти, които са част от екипа на Добрев, но са привлечени и известни специалисти като арх. Хубена Салджиева,  арх. Румяна Пройкова и др.

Проектът предвижда на първото ниво, което е на минус 5 метра от котата на улицата, експониране и реставриране на археологията. Археологическите находки ще бъдат защитени от стъклени стени.  На същото ниво се предвижда  да има изложбени зали, експозиционни площи и културни пространства. На практика цялото ниво на археологията е заето с културно-исторически дейности, които да социализират тази археология по примера на Гърция и Италия, разказа арх. Стефан Добрев.

На нивото на партера ще има галерии, други културни пространства, търговски площи и заведения, тъй като това е едно от най- комуникативните места на Пловдив. 

Над тях ще се разполагат паркинг, жилища и офиси. Отпаднала е идеята да бъде изграден малък бутиков хотел, тъй като инвеститорът не е проявил интерес. Добрев уточни, че изграждането на паркинга над археологията ще оскъпи проектът, но това е начинът да има паркинг в района на комплекса.

Този комплекс изцяло се вписва в градската среда, която комуникира със Стария град, Понеделник пазара и другите забележителности в района, каза Стефан Добрев. Той е категоричен, че са намалили височината на сградите толкова, че на места те са по- ниски от сградите в съседство. На практика най- високите сгради са 4-етажни. 

Най- отличителният белег на новия проект е озеленяването на комплекса. Скалите и липсата на зеленина в района се компенсират от озеленени тераси на покрива. Решението е по препоръка на директора на НИНКН арх. Петър Петров, който е пловдивчанин. 

Наскоро археолог от БАН е дал „изключително висока оценка“ на внесения в НИНКН проект. Очаква се до месец – два Институтът за опазване паметниците на културата да даде оценка, след което ще се пристъпи към издаването на необходимите разрешителни от община Пловдив и строителния проект. 

Арх. Добрев смята, че към есента може да бъде направена първа копка и до две – три години Пловдив да има единствения в страната Културно – исторически център, съобразен със световните изисквания. До момента България няма такъв проект, всичко ще бъде реставрирано, експонирано и представено по- най- добрият начин на пловдивчани, подчерта той.

Не възнамеряваме да правим повече публични обсъждания, защото 20 години проекти за дупката се представят, археологията се руши и няма нищо насреща. Време е да се действа, каза Стефан Добрев. 

Архитектурното му студио е изработило проекта за реновиране на Тютюневия склад до Бетонния мост. В момента  бизнес-сградата е сред добрите примери за преобразяване на тютюневия град в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

И пловдивски аптекари се включиха в протеста

Пловдивските фармацевти протестираха в продължение на два часа на работните си места. Така те се включиха в недоволството на колегите си от цялата страна срещу измененията на Наредба 4, предложени от здравното министерство и НЗОК.  Анелия Найденова, магистър фармацевт и управител на една от аптеките, които ппротестират, дефинира пред Радио Пловдив..

публикувано на 03.07.24 в 15:43

ПГ на ДПС изключи депутата Рамадан Аталай

На заседание на ПГ на ДПС е взето решение да изключи Рамадан Аталай от групата. "За" решението са гласували   44-ма депутати, съобщи зам.-председателят на НС Росица Кирова от парламентарната трибуна.  Изключването на Рамадан Аталай от парламентарната група е било прието с единодушие. Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане независим..

обновено на 03.07.24 в 13:20
Петър Чолаков

Изборът на правителство зависи от вътрешнопартийни драми

Изборът на правителство зависи и става заложник на вътрешнопартийни драми. Това заяви в програма "Точно днес" на Радио Пловдив политологът доц. Петър Чолаков. Той цитира думите на Рамадан Аталай, който в сутрешния блок на една от националните телевизии каза, че Ахмед Доган е призовал членовете на ПГ на ДПС да не подкрепят правителството на Росен..

публикувано на 03.07.24 в 11:25

Аптеки протестират с/у промените за отпускане на лекарства

Аптеките от различните области в страната затварят за два часа, от 14 до 16 часа,  в знак на протест срещу  измененията в наредбата за начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти.  Според представителите на бранша промените ще доведат  до значителни затруднения за фармацевтите и..

обновено на 03.07.24 в 10:08

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27