Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на Ротарикс е сериозен риск за здравето на най- малките

За липса на ваксината Ротарикс алармираха личните лекари. Тя предпазва най- малките от ентеро инфикции, които са ммого опасни за тяхното здраве и се поставя в две дози. В момента много семейни лекари не могат да поставят втора доза, защото доставките са спрени.

По думите на д-р Костадин Сотиров, който е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, всеки негов колега има по 4- 5 бебета, на които не може да завърши ваксинацията. В момента не може да се ползва и другата ваксина срещу същото заболяване, защото комбинирането не е разрешено. 

"Никой не ни предупреди дори, че доставната е спряна. Така детето остава неимунизирано, с риск да се разболеее от това тежко заболяване, което е причина за около 40% от хоспитализациите на най- малките".

"Това е недобросъвестна работа от страна на Министерство на здравеопазването".

Д-р Сотиров допълни, че подобен инцидент е имало и миналата година и добави, че личните лекари редовно имат проблеми с доставката на ваксините. Последният случай е с шествалентната, която се поставя в три дози.

По отношение на разхлабените мерки срещу коронавируса д-р Сотиров се изказа скептично, защото ситуацията при джипитата не показва успокояване. 

"Средно на един общопрактикуващ лекар се падат по 70 болни, които да лекува по едно и също време"

Той коментира, че и заболяването не преминава така леко, като се говореше и нивата на смъртността го доказват. Защитени са хората с имунизация, особено с бустерна доза, но при ниската степен на ваксинация, очевидно се разчита Омикрон да свърши работата на ваксините.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32