Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще отстояваме помощта за трапезните ни картофи

Снимка: архив

Националната асоциация на картофопроизводителите отменя готвения си протест. Това е резултатът от срещата в земеделското министерство тази сутрин, на която е постигнато съгласие, че в Стратегическия план по общата селскостопанска политика на България в периода 2023-2027 година ще се запази обвързаното подпомагане за производството на трапезни картофи. Ако Брюксел не приеме позицията, ще се разработи план за алтернативно подпомагане от държавата, съобщи пред Радио Пловдив председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

„Министърът делегира официално, че ще направят всичко, което е необходимо, и ще стигнат до крайност, ако е необходимо, по отстояване на позициите на България трапезните картофи да останат в интервенцията по обвързано подпомагане. В същото време по инициатива от двете страни ще работим по задълбочен анализ на картофопрозиводството, обследването на преките ни конкуренти, алтернативните възможности за производство в планински и полупланински райони, както и възможни интервенции и схеми за попдпомагане, ако – въпреки голямото желание на нас и правителството - се получи някакъв негативен развой“ - обясни Джиков.

По думите му, в цифри обвързаното подпомагане досега е 13-14 млн. лева годишно или подпомагане с около 200 лева на декар срещу представянето на фактури за производство на минимум 2 тона качествен картоф от дка. От субсидията са се ползвали около 2300 души, 85 на сто от тях – в планиснки и полупланински местности. Ако загубят това подпомагане, те нямат алтернатива с какво да се изхранват, посочи Джиков.

В Плана за следващия програмнен период за обвързано подпомагане са били оставени само картофите за нишесте, а трапезните картофи са били изключени по настояване на Холандия, е било обяснено от земеделското министерство днес. След срещата тази сутрин те са върнати в плана, който до края на този месец ще се представи в Брюксел. 

Интервю по темата може да чуете в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Владимир Тодоров

Глобите не плашат българина, а конфискацията на колата

Незаконно е пиян или дрогиран шофьор да  плаща левовата равностойност на колата, с която е извършил нарушението. Това  е мнението на Върховния касационен съд  за една от промените в  Наказателния кодекс, приети миналото лято.   Става дума за случаите, в които колата не е собственост на извършителя на престъпление.  Казусът коментира в..

публикувано на 12.04.24 в 15:28

Общински ВЕИ-та в Асеновград са произвели над 28 MWh ток

За 8 месеца, от както в 2 общински сгради в Асеновград са монтирани фотоволтаични централи, са произведени 28,36 мегаватчаса (MWh) електроенергия на стойност близо 26 000 лв. и са спестени 22,5 тона въглеродни емисии. Това съобщи пред Радио Пловдив Весела Малинова, младши експерт в дирекция „Хуманитарни дейности, проекти и сътрудничество“..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

Бъдещето на БНР е в дигитална среда

Навършват се 20 години от създаването на сайта на Българското национално радио.  "Все повече БНР и програмите му, сред които и Радио Пловдив, не са само звук от аналогов или дигитален радиоприемник, а и съчетание от разнообразни мултимедийни продукти, казва Златко Желев от дирекция „Дигитални програми“, който ръководи екипа на сайта...

публикувано на 12.04.24 в 11:22
Цветелина Пенева

Няма да е лесно СИК да брои два пъти преференции

Какви изненади може да роди вота 2 в 1 коментира в програма "Точно днес" Цветелина Пенева, член на Обществения съвет към ЦИК.  Тя изрази надежда, че идните дни ще има една стегната кампания от страна на ЦИК по отношение на организация на дейностите на глусаване. Най-вече на първо място по отношение на машинното гласуване. "Тъй като знаем, че на..

публикувано на 12.04.24 в 11:05

Тъжното е, че предизборните битки са основани на компромати

"Точно днес" говорим за неизвестните на седмицата, добавяме коментари и анализи към политическите сблъсъци от последните дни.  Или как започна работа служебното правителство, политическият пейзаж се изпъстри с новите крими сюжети, арести на ОПГ в митницата, снимки на часовници и пачките в евро до пудела на обвинените за контрабанда млади мъже. Какво..

публикувано на 12.04.24 в 09:57