Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ще отстояваме помощта за трапезните ни картофи

Снимка: архив

Националната асоциация на картофопроизводителите отменя готвения си протест. Това е резултатът от срещата в земеделското министерство тази сутрин, на която е постигнато съгласие, че в Стратегическия план по общата селскостопанска политика на България в периода 2023-2027 година ще се запази обвързаното подпомагане за производството на трапезни картофи. Ако Брюксел не приеме позицията, ще се разработи план за алтернативно подпомагане от държавата, съобщи пред Радио Пловдив председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

„Министърът делегира официално, че ще направят всичко, което е необходимо, и ще стигнат до крайност, ако е необходимо, по отстояване на позициите на България трапезните картофи да останат в интервенцията по обвързано подпомагане. В същото време по инициатива от двете страни ще работим по задълбочен анализ на картофопрозиводството, обследването на преките ни конкуренти, алтернативните възможности за производство в планински и полупланински райони, както и възможни интервенции и схеми за попдпомагане, ако – въпреки голямото желание на нас и правителството - се получи някакъв негативен развой“ - обясни Джиков.

По думите му, в цифри обвързаното подпомагане досега е 13-14 млн. лева годишно или подпомагане с около 200 лева на декар срещу представянето на фактури за производство на минимум 2 тона качествен картоф от дка. От субсидията са се ползвали около 2300 души, 85 на сто от тях – в планиснки и полупланински местности. Ако загубят това подпомагане, те нямат алтернатива с какво да се изхранват, посочи Джиков.

В Плана за следващия програмнен период за обвързано подпомагане са били оставени само картофите за нишесте, а трапезните картофи са били изключени по настояване на Холандия, е било обяснено от земеделското министерство днес. След срещата тази сутрин те са върнати в плана, който до края на този месец ще се представи в Брюксел. 

Интервю по темата може да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Пациентите трябва да имат право на гъвкавост

"От това, което изчетох и чух, разбрах, че има неразбиране по темата с лекарствата. В последните десетина дни от кръга на преговорите с представителите на НЗОК се получи искане от тяхна страна,  което променя съществуващата сега  дийствителност. В последните години  ние бяхме разписали в нашите договори, че когато пациентът иска по свое желание да..

публикувано на 28.03.23 в 16:56

Бомбените заплахи в училищата целят по- ниска активност на вота

Доц. Златогор Минчев от Института по информационни и телекомуникационни технологии към БАН смята, че бомбените заплахи в училища в седем области на страната са резултат на хактивизъм. Той допусна, че някои младежи се упражняват да демонстрират своите умения и се състезават кой колко хора ще стресне. В навечерието на парламентарните избори това не..

публикувано на 28.03.23 в 15:55

Разчистват срутената от вятъра изолация на бл. 11 в "Тракия"

Започна разчистването на падналата изолация на жилищен блок 11 върху площадка за игра на детска градина Кремена" в  район "Тракия". Инцидентът стана вчера, а по чудо няма пострадали деца.  „Не видях, когато пада изолацията, но чух силен гръм. Съседът дойде и каза, че изолацията е паднала“, обясни Тодор Памуклийски, който живее в блок 11...

публикувано на 28.03.23 в 11:26

МУ стартира проучване за пост-KОВИД и хроничната умора

Ново медицинско проучване свързано с пост-KОВИД и Синдрома на хроничната умора започва в страната. То се организира от Медицински университет - Пловдив с участието на отдел „Имунология“ на .Националния център по заразни и паразитни болести.   Основната цел  на проекта е да се проучат комплекс от биомаркери (лабораторни показатели), свързани с..

публикувано на 28.03.23 в 07:29

Русия и САЩ контролират ядрения риск, но той расте

„Необичайно обичайна“ реакция ли е решението на Русия да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус? Ескалира ли напрежението във връзка с войната в Украйна след нарасналите доставки на западни оръжия за Киев? Има ли оръжеен шантаж и нужно ли е стратегическо възпиране?  Разговорът по темата  е с дипломата от кариерата Любомир Кючуков,  директор на..

публикувано на 27.03.23 в 16:54