Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадане на зеления сертификат е правилно решение

Отпадането на зеления сертификат в края на м. март е логична стъпка, каза в преването "Точно днес" д-р Цветелина Спиридонова- директор на болница "Хигия" в Пазарджик и зам.- председател на Българската болнична асоциация. Омикро не оказа толкова тежък натиск върху болничната система, това ни позволи да ограничим приема на болни. Днес в интензивен сектор  на болницата са заети 70% от леглата, а в неинтензивните отделения - 60%.

Д-р Спиридонова изрази съжаление за ниското ниво на ваксиниране у нас и изрази надежда ваксинираето на не спира, въпреки отпаданет она сертификата. един от търсените ефекти с прилагането му беше именно да се стимулира кампанията, но в България това не случи и остава да разчитаме на вътрешна убеденост, а не да се прави задължение.

Като управител на болнично заведение, тя сподели притеснения за финансовото състояние. По отношение на бюджета за здравеопазване за 2022 година и по- големия ресурс за извънболнична помощ д-р Спиридонова отправи препоръка промените да се  правят след като е разчетен ресурса за изпълнението им.

Адмирарам това мислене в здравеопазвенот, но смятам, че то трябва да бъде първо подготвено законово и клинично и тогава да бъде финансирано.

Все още настояваме компенсация на разходите за ток, повешени цени за лекаства, за кислород. Крехкото равновесие е нарушено и клони към фалити на болнични заведения.

Цялото интервю с д-р Спиридонова е в прикачения звуков файл.



 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50