Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Където има руски "миротворци", няма мир

| обновено на 22.02.22 в 16:12


С продължително слово - обръщение към нацията, в понеделник вечерта президентът на Русия Владимир Путин обяви, че признава независимостта на отцепилите се украински области Донецк и Луганск и изпраща мироопазващи сили там. 

Как това вече рефлектира върху международните отношения, в които България е неразривна част, като източна граница на НАТО към конфликтната територия на Украйна? 

Западът остро критикува Русия и приготвя нови санкции. България също се присъедини към критичния тон на декларациите. 

Русия нарича мисията си „мироопазване“, а САЩ  определя станалото като претекст за война. 

Къде е истината?

Имаме цялостно нарушаване на международното право. Москва подходи с традиционен  през последните години цинизъм.  Да нарича присъсвието на собствена армия „миротворци“. Никъде, където има такива руски „миротворци“ няма мир, а те стоят с години - коментира д-р Георги Проданов, главен асистент в НБУ, с изследвания по международни отношения на постсъветското пространство.

Загубата на тези два региона за Украйна бе очакван ход от руска страна. Останалият свят разчиташе на спазване на Минските споразумения, но това не се случи.  Като цяло няма изненадани от развоя на ситуацията.

Големият въпрос, който остава – дали  сега вече ще има война.

Много малко вероятно е това обаче. Русия постигна своето и отсега нататък  ще се прави на „бяла и добра“,  ще играе  ролята на жертва. 

Неясна остава позицията на Украйна и специално военните части, струпани по границите на спорните области. Това вече би могло да предизвика  военен инцидент. Голям военен конфликт обаче няма да се случи.

Затова следващия голям въпрос е какво ще правим след това.

Санкции – вече се говори за спиране на „Северен поток“,  други търговски  рестрикции, но те трябва да се наложат „без съмнение“  от останалите държави.

Ние сме Европа и нашата позиция тлрябва да е срещу всякакви такива прояви, които дестабилизират  континента.

Това което обаче липсва, е ясната позиция на Европа към Русия. А тя отдавна очаква контакт с Европа, но го очаква по собствения си начин.

Снощната реч на Путин бе показателна - експанзията на Русия в постсъветското пространство ще продължи. 

Все пак се осъзнава, че един евентуален военен  конфликт ще бъде на  техните територии и ще бъде катастрофален за всички.

Специално за нас – няма защо да се безпкоим от военна агресия спрямо България. Опасна е обаче хибридната агресия, която се води срещу нас. Това са фалшивите новини, купени политици, подронващи авторитета на обществото слухове и други похвати. Това продължава вече над 10 г., а от българска страна не се забелязва противодействие - посочва политологът. 

Официалната българска позиция може да бъде само една – осъждаме действията на Русия и настояваме за решение дипломатическо, включително и през ООН.

А от поведението на българските политици вече става ясно кой каква страна заема. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12