Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава делото за измами в пенсионната система

| обновено на 23.02.22 в 11:58

В Пловдивския районен съд ще се гледа делото срещу бивша служителка на НОИ, обвинена  за източването на осигурителната система с няколко милиона лева.

Пред съда се изправят 62-годишната Александрина Георгиева, мъжът, с когото живее - Лазар Лазаров, и дъщеря ѝ Николина. Те бяха арестувани след разкриването на крупната измама с фалшиви документи за пенсиониране.

В периода от юни 2014 г. до  декември 2019 г. тримата  са измамили 32-ма души за над 234 000 лева, сочи обвинението. Те създали схема, в която обяснявали на хората, че е нужно да доплатят определена сума пари в НАП, за да си закупят осигурителен стаж. Така пострадалите предали на обвиняемите различни суми пари – от 1 500 лева до 32 000 лева или общо над 234 000 лева. Александрина обаче не внасяла парите в НАП, а ги задържала за себе си. Сумите не са възстановени на хората.

Действията на бившата служителка на НОИ са довели до източването на близо четири милиона лева от осигурителната система, под формата на неправомерно отпуснати пенсии, твърди прокуратурата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Верижна катастрофа задръсти Околовръстното шосе

Верижна катастрофа е станала на Околовръстното шосе край Пловдив, на моста на Марица. Там две коли последователно са се блъснали в камион, уточниха от полицията.  Най-вероятната причина е неспазена дистанция и превишена скорост. Въпреки удара и смачканите автомобили, няма пострадали, произшествието се обработва по административен ред. Образувало се..

обновено на 06.06.24 в 16:13

Над 5200 десетокласници ще се явят на НВО в Пловдив и областта

От Регионалното управление на образованието - Пловдив предоставиха последната информация за изпитите от Национално външно оценяване в края на Х клас, през учебната 2023/2024 г.  Изпитите ще се проведат в 81 училища на територията на област Пловдив. Първият изпит е в понеделник, като ще започне от 11 часа, за да има време залите да се подредят след..

публикувано на 06.06.24 в 15:36

Завършват до часове Модър - Царевец, очаква се утре да пуснат движението

Усилено се работи на кръстовището на улиците "Солунска" и "Царевец" в пловдивския район Западен.  Около 30 работници и над 10 единици строителна техника работят в обедната жега на кръстовището, полагат маркировка и довършват тротоарите, редят плочки и "прибират" кабели под тротоарите. По неофициална информация от фирмата изпълнител утре следобед..

публикувано на 06.06.24 в 15:31

Чешкият посланик се срещна с ученици и студенти от Пловдив

България е доверен и важен приятел и партньор на Чешката Република. А най-важното в аспекта на световните събития и в европейски мащаб е да продължим да бъдем като едно семейство, добри приятели и партньори и в ЕС, и в НАТО. Това заяви посланикът на Чешката Република в България Мирослав Томан на среща в ПУ „Паисий Хилендарски“ със студенти и..

обновено на 06.06.24 в 14:18

Челен сблъсък между кмета на "Западен" и "Пълмед" заради строеж на частен паркинг

С личната намеса на кмета на пловдивския район „Западен“ Тони Стойчева днес временно бе спряно премахването на дървета и друга растителност на терен на бул. „Пещерско шосе“ пред УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив. Върху зелената площ там от няколко дни са започнати изкопни дейности по изграждането на частен паркинг на болницата.  Теренът е публична..

публикувано на 06.06.24 в 13:51