Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако правителството оцелее сега, ще бъде задълго

Снимка: БГНЕС

Перспективата за нови предсрочни избори в този момент се отхвърля категорично от българите. „Продължаваме промяната“ запазва преднината, „ножицата“ с ГЕРБ от над 5 пункта укрепва в този месец - това са част от данните от редовното месечно независимо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ по метода “лице в лице”, представително за пълнолетното население на страната. За програма "Точно днес"  електоралните нагласи  коментира  социолога Първан Симеонов -изпълнителен директор на агенцията. Т

„Продължаваме промяната“ се ползва с декларативната електорална подкрепа на 19,6% от пълнолетните българи, на втората позиция са ГЕРБ – с 14,2%. Данните са на база всички имащи право на глас у нас в открит въпрос. 7,9% посочват ДПС, 6,1% – ИТН. БСП е с 5,5%, ДБ – с 3,4%, „Възраждане“ – с 2,5%, ВМРО – с 1,1% и „Изправи се.БГ“ – с 1% от всички имащи право на глас. Най-голямото натрупване, по традиция, е при онези, които заявяват, че няма да гласуват или не биха подкрепили никого – общо 35,2%.

Като че ли в последните месеци има известна ерозия на подкрепата при ИТН, както и известна загуба на авторитет при БСП и ДБ – като резултат и от изборния резултат през ноември. ДПС пък се колебае в традиционните си нива. Всички тези формации са в състезанието за следващ парламент, ако изборите бяха сега, като ДБ и „Възраждане“ остават по-близо до потенциалната бариера. Разбира се, конкретната изборна бариера се изчислява на база гласуващи, а тук са представени данни сред всички имащи право на глас. Под тази бариера сега успяват да се отличат единствено ВМРО и формацията на Мая Манолова.

Перспективата за нови предсрочни избори обаче се отхвърля категорично. 55,6% от запитаните са против нови избори, 17,5% приемат подобна перспектива. Останалите се затрудняват да формират мнение. Това означава и умора от отминалата година на избори, и липса на жизнена политическа алтернатива в масовите очи.

От изследването става ясно, че  66% у нас са срещу зеления сертификат, а в негова подкрепа се обявяват 23,6%, докато останалите се колебаят. Това означава, че анонсът на правителството за срочно отпадане на сертификата e в съзвучие с обществените настроения и е дошъл навреме.

Директорът на „Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов подчерта, че това, дали ще издържи правителството на натиска, е политологичен въпрос.

"На база на логиката, то има шанс да издържи първите критични месеци и дори да отправи и по-надалеч поглед. Това е трудно съставена власт  - компромисна, коалиционна след три неуспешни опита, дошла след ковидните времена. Има и едни критични дни, в които или оцеляваш, или не. Но ако тогава оцелееш, може да оцелееш и по-дълго“. 

По думите му, Правителството е в състояние да преодолее критичните дни по няколко причини. Първата е, че няма ясна жизнена алтернатива, а заявяването на такава от страна на ГЕРБ, напомня често за опция, която те вече са отхвърлили. Второ – бюджетът, наречен според БСП „социален“ или инвестиционен. А третата причина е парадоксално външнополитическа.

„Правителството се ползва с комфорта на западния свят, който едва ли точно сега би позволил разклащане  тук, когато източният фланг на НАТО и източната част на ЕС  са заплашени от разклащане“.

Симеонов обаче уточни, че има и четвърта причина за жизнеността на Правителството. „Това е тяхната енергичност и огромният рекламен потенциал, умеят успешно да разказват пиар истории. Те са млади политици и се държат завидно енергично“.

Що се отнася до ГЕРБ, в  трудно време винаги е по-лесно да си опозиция и друг да върши трудната работа. „А ти, след като си похарчил нерви, пари и то три пъти през последната година, можеш безнаказано да клатиш управлението и да развиваш популистка риторика".  

Интервю - звуковия файл: 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12