Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кои услуги и такси се очаква да поскъпнат в Пловдив?

Снимка: архив

Поскъпване на някои такси и  по-високи цени на услуги превиждат промените в общинската наредба за тяхното определяне. Измененията и допълненията са публикувани за обществено обсъждане в интернет страницата на община Пловдив. 

Според тях таксата за "синя зона" ще остане 2 лева, но преместването на неправилно паркирали автомобили с т.нар. "паяк" се увеличава с 20 лева и от 60 става 80 лева. За премахване на скобата на автомобилите на нарушителите ще се плаща 40 лева, вместо досегашните 30. 

Има и увеличение при т.нар. такса "куче", която се планира да стане 50 лева. Повече от двойно е и планираното оскъпяване на билета за ползване на басейн "Младост" - вместо 6 става 15 лева на час за възрастен. 

Промените в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени за услуги не бива да се разглеждат едностранчиво като поскъпване, коментира в интервю за Радио Пловдив Таня Юриева, началник отдел „Общински предприятия“, и отбеляза, че има разширен обхват на някои услуги. 

По-високите цени на общинските такси тя аргументира с динамичната икономическа обстановка и липсата на възвръщаемост на разходите. 

Цените  на  някои услуги и общински такси не са променяни от 10 години, посочи тя. 

Относно скобите за неправилно паркиране Юриева отбеляза, че цената е от 2013-та година, а от тогава досега има  много промени на заплатите, разходите за ел. енергия и увеличението, по думите й , не е толкова значително.  Тя направи и сравнение с цената на скобите в София, където се плаща повече. По думите й поставенто на скоби на колите не е услуга, а има дисциплиниращ ефект за шофьорите. 

Новите цени ще влязат в сила, когато бъдат одобрени от Общинския съвет.

Проектът за промените в общинската наредба можете да видите тук  

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за борба с пожарите в Средна гора проф. Христина Янчева.  В..

публикувано на 14.07.24 в 10:50

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 09:29

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14