Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна военна операция в Украйна

| обновено на 24.02.22 в 07:43
Снимка: БТА

Рано тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас", съобщи  БТА,  като се позовава на руската ТАСС. 

Путин е заявил,  че отговорността за евентуално кръвопролитие ще лежи изцяло на съвестта на „украинския режим“ и е призовал украинските военнослужещи незабавно да сложат оръжие и да си отидат у дома.

Москва няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна, е заявил още Владимир Путин. 

По думите му, в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“.

Путин заяви, че в случая на намеса в ситуацията в Украйна отвън, Русия ще отговори незабавно.

Експлозии се чуват преди съмване в украинската столица Киев и източния пристанищен град Мариупол, малко след като руският президент Владимир Путин обяви операция за "демилитаризиране" на страната - съобщава агенция БГНЕС.  

Кореспондентите на AFP и в двата града чуха мощни експлозии, а в Мариупол, близо до фронтовата линия и руската граница, жители съобщиха, че са чули артилерия в източните предградия на града. 

Взривове и експлозии се чуват и в украинския град Одеса, разположен на брега на Черно море - съобщава БГНЕС, цитирайки кореспондента на АФП.

Говорител на НАТО каза пред Ройтерс, че има достатъчно доказателства за руска "инвазия" на украинска територия. „Изглежда, че инвазията започна“, казва представителят на НАТО пред медията.

В изявлението си руският президент каза още, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас (сепаратистките Донецка и Луганска – б.ред.). Целта на операцията, каза руският лидер, е „защитата на хората, които в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация“.

Путин каза, че "Русия остава една от най-мощните ядрени държави на планетата, затова у нито един потенциален агресор не трябва да има съмнение в това, че той ще бъде напълно разгромен".  "Що се отнася до военната сфера, съвременна Русия даже и след разпада на СССР и загубата на значителна част от ядрения потенциал днес е една от най-мощните ядрени държави. Нещо повече - има определени преимущества в ред най-нови видове въоръжения. В тази връзка у никого не трябва да има съмнение, че прякото нападение над Русия ще доведе до разгром и ужасни последствия за потенциалния агресор", каза Путин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С фалшивите банкови карти, правени в Пловдив, са теглени пари в топлите страни

При закрити врата се проведе заседанието на окръжния съд в Пловдив за мерките за неотклонение на тримата задържани за измама с банкови карти заради използването на специални разузнавателни средства. Съдът реши и  тримата да останат  в ареста. Арестувани за престъплението и изготвянето на устройства, които да четат данните на банкови карти са Николай..

публикувано на 26.08.24 в 15:04

Само КМД подаде оферта за почистването на Пловдив

Само един участник е подал оферти за участие в общесвената поръчка за почитването на Пловдив, която е на стойност 107 милиона лева с ДДС. Тя е обявена за пет от районите на града – „Централен“, „Тракия“, „Западен“, „Северен“ и „Източен“ и е за сметопочистване, разделно събиране, транспортиране на битовите отпадъци, както и за машинното почистване и..

публикувано на 26.08.24 в 14:58

Асфалтират кръстовището на булевардите "В. Априлов" и "Дунав" за 2 нощи

Кръстовището на бул. "Васил Априлов" с бул. "Дунав" ще бъде преасфалтирано тази и следващата нощ. Заради полагането на асфалт ще бъде спряно движението на пътни превозни средства по източното платно на бул. „Васил Априлов“ -  в участъка от кръстовището с бул. „България“ до кръстовището с ул. „Дилянка“ и в северното платно на бул. „Дунав“  – в частта от..

публикувано на 26.08.24 в 14:06

Добростан, Златовръх и Буково са на воден режим

Още три села в пловдивско Добростан, Златовръх и Буково минават на воден режим заради сушата. От днес в Добростан, община Асеновград вода няма да има от 12 до 17 часа, както и през нощта. В Златовръх, също в община Асеновград, режимът ще бъде през деня от 8 до 17 часа.  Най- тежка е ситуацията в първомайското село Буково, където вода ще има само..

публикувано на 26.08.24 в 13:57

Край Чирпан горя локомотивът на бързия влак от Варна за Пловдив

Изясняват се причините за пожара, възникнал късно снощи в бързия влак от Варна за Пловдив преди Чирпан. Пред БНР Атанас Ангелов, който е пътувал във влака, разказа, че се е запалил локомотивът на композицията.  Линейка е закарала в болница един от машинистите, тъй като е припаднал, каза още Ангелов. "Тръгнахме от Стара Загора с 1 час закъснение..

обновено на 26.08.24 в 12:14