Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия нападна Украйна, Путин призова украинската армия да се предаде

| обновено на 24.02.22 в 11:05
Автор:

В 4 часа българско време президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на специализирана военна операция в Донбас, Източна Украйна. 

В телевизионно обръщение Путин призова украинските военни да сложат оръжие и да напуснат зоните на бойните действия. Той предупреди, че Русия ще отговори решително на всеки опит за външна намеса в Украйна. 

Преди това лидерите на сампровъзгласилите се Донецка и Луганска република официално поискаха военна помощ от Русия. По думите на Путин „целта на операцията е да защити хората, които в продължение на 8 години са подлагани издевателство и геноцид от страна на киевския режим“. 

Руският президент обяви още, че ще се стреми „демилитаризация“ и денацификация“ на Украйна и ще изправи пред съда онези, „които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително руски граждани“. 

В същото време Путин увери, че няма намерение да окупира територията на Украйна, но разширяването на НАТО натам е неприемливо за Русия. 

Според руския лидер създаденият от САЩ по техен образ и подобие блок е „империя на лъжата“. По различни данни от информационните агенции, обект на атака са районите и на Одеса, Мариупол, експлозии се чуват и в украинската столица Киев. 

След началото на руската военна операция украинският президент  Володимир Зеленски обяви военно положение в страната и призова украинците да не излизат от домовете си.

„Уважаеми граждани на Украйна, днес руският президент Путин обяви специална военна операции в  Донбас. Русия  осъществи удари по наша военна инфраструктура. Въвеждаме военно положение и ви моля да останете по домовете си! Проведох разговор с американския президент Байдън и получих уверения за подкрепа. Без паника, ние сме силни и готови на всичко, ние ще победим!“, заяви във видеообръщение Володимир Зеленски. Снощи стана ясно, че той е опитал безуспешно да разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин.

Въоръжените сили на Русия не нанасят ракетни, авиационни или артилерийски удари по украинските градове, обяви руското министерство на отбраната, цитирано от РИА Новости.

От министерството уточниха, че с високоточни средства за поразяване се извеждат от строя военната инфраструктура, противовъздушната отбрана, военните летища и авиацията на украинските въоръжени сили. И увериха, че няма никаква опасност за цивилното население.

Около 5 часа в различни части на Украйна вече се чуваха експлозии. Непосредствено сред обръщението Путин в столицата Киев са чути 5-6 силни експлозии.

Взривове са разтърсили и Харков, вторият по големина град в Североизточна Украйна.

Експлозии имаше и в Днипро в централната част на Украйна, в Мариупол на брега на Азовско  море, в Одеса на брега на Черно море са избухнали серия от експлозии в интервал от 20 минути. В Запорожие в югоизточната част на страната също се съобщава за взрив.

В столицата на Киев една от експлозиите е прогърмяла в близост до международното летище.

Европейският регулатор за авиобезопасност предупреждава за висок риск за цивилните полети в украинското въздушно пространство.

Руски войски вече има в Одеса и вече пресичат границата към град Харков, съобщават от вътрешното министерство на Украйна.

Външният министър на Украйна Димтро Кулеба написа в Туитър – „Путин започна пълномащабна инвазия на Украйна, мирни украински градове са под атака. Това е война на агресията. Украйна ще се защити и ще победи пише още Кулеба и добавя – „Светът трябва и може да спре Путин. Времето за действие е сега“.

Украинският външен министър Антон Герашченко също обяви рано тази сутрин, че инвазията е започнала с ракетен обстрел на Киев. По думите му са атакувани военни складове и обекти, а по границата между Украйна и Русия има артилерийски обстрел.

Военна техника край Донецк, 23 февруари 2022 г./Ройтерс
Военна техника край Донецк, 23 февруари 2022 г./Ройтерс

Украинският посланик в ООН призова страните-членки да спрат войната на извънредно заседание на Съвета за сигурност. Отговорност на тази институция е да спре войната, заяви Сергей Кислица.

От днес в Украйна е въведено извънредно положение, което дава възможност на властите да наложат полицейски час, където е необходимо. Забранено е на резервистите от армият да напускат страната, а вчера те вече получиха известие, че могат да бъдат призовани всеки момент.

Днес българският външен министър Теодора Генчовска трябваше да е на посещение в Украйна заедно с първите дипломати от Литва, Латвия и Естония. Пътуването е отменено. В Министерството на външните работи работи кризисният щаб за ситуацията в Украйна.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към българското посолство в Киев обяви телефонни линии за сънародници и към генералното консулство в Одеса.

Лидерите на страните от ЕС се събират на спешно заседание заради военното развитие на кризата.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Отец Паисиево се разраства, битката с огъня продължава

Сложна остава обстановката в Средна гора  край калояновскто село Отец Паисиево. Пожарът  е обхванал 9 хиляди декара и е на четири фронта. С тежка техника се правят просеки, за да не се разпространи огъня и да навлезе в селото, както и в по-голям периметър, за да бъдат защитени карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Пожарът край Стрелча е локализиран

Пожарът край Стрелча е напълно локализиран. Продължава прокарването на просеки и неутрализирането на локални огнища. В момента на терен са над 100 души, огнеборци, лесничеи и доброволци.  Ограничаването на огъня, с тежки машини, продължи през цялата нощ. Следствие на голямото движение на тежка техника, днес се повреди главния водопровод на Стрелча...

обновено на 17.07.24 в 12:14

Продължава борбата с огъня край Отец Паисиево

 Продължава гасенето на големия пожар край пловдивското село Отец Паисиево. Няма опасност за жителите на селото, смята Васил Димов, директор на пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ И днес в помощ на пожарникарите и служитеите на горското стопанство се включват военнослужещи. При необходимост в гасенето ще действат..

обновено на 17.07.24 в 12:01

Червен код за жега до 43 градуса

Много горещо време и прогноза за достигане на максимални температури до 43 градуса дава Националният институт по метеорология и хидрология за днес, 17 юли. Обявен е червен код за екстремни температури за почти цялата територия на страната. Следобед на места в Североизточна България и Дунавската равнина ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 17.07.24 в 08:51

Православната църква почита Света Марина

На 17 юли Православната църква почита света Великомъченица Марина. Според житието й тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през III век. Възпитана от баща си в идолопоклонничество, но Бог й дал да узна истината и я призовал при себе си. Загинала е мъченически едва на 16 години (около 270 г.). Света Марина се счита за покровителка на..

публикувано на 17.07.24 в 08:51