Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътищата към Русия и Украйна са затворени, износът ни спря

Немислимото се случи, колкото и да не ни се вярваше, че конфликъкт между Русия и Украйна ще стигне до военни действия, каза в предаването "Ден след ден" Димитър Георгиев – бизнесмен и почетен консул на Украйна в Пловдив.

"С тревога и безпокойство следим това, което става в приятелска и братска Украйна. Тя сега се нуждае от самозащита, но и от защита отвън. Необходими са й отбранителни оръжия, защото няма противовъздушни ракети, с които да противостои, нуждае се от боеприпаси, медикаменти..."

Георгиев сподели, че хората,  с които говори естествено са притеснени, защото има преки военни стълкновения.

По думите му всичко това е  лошо и за бизнеса, защото от днес всички пътища са блокирани и автомобилният поток е спрян. Между 600 и 800 милиона евро е износът на България към Украйна. На този етап върви към нулата. Потърпевши ще са всички, които имат експорт към Русия и Украйна. Камионите чакат на пункта в Русе, но трябва да се връщат да чакаме по- добри времена".

Това ще се отрази на пазарите у нас , ще има дефицит на различни стоки, пронозира почетният консул.

Той изрази надежда, че "тихата дипломация"  за разрешаване на конфликта работи и в този момент. Може би Путин ще се опита да изтъргува двете републики със САЩ и ЕС,  срещу отмяната на санкции, предположи Димитър Георгиев.

Очакванията му са конфликтът да не приключи бързо.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23

Бачковският манастир отбелязва своя храмов празник

Храмов празник отбелязва днес Бачковският манастир "Успение на Пресвета Богородица".  Литургията започва от рано тази сутрин и ще продължи в съслужение на всички монаси до 12 часа. Игуменът епископ Сионий тази година е в Троянския манастир.  Стотици поклонници от различни краища на България и чужбина са вече в Бачковския манастир, за да..

обновено на 15.08.24 в 08:43

Сайт за Родопите открива планината за туристите

Родопи травъл е нов електронен портал, който подробно информира за планината и местата в нея. За проекта, в програма "Точно днес" разговаряме с Фатме Молла Ахмед, която заедно със семейството й създават сайта за популяризиране на туризма в Родопите. Амбицията на местния уебсайт за пътуване е да включи всичко - от еко пътеки, пещери до места за..

публикувано на 15.08.24 в 07:01

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията...

публикувано на 14.08.24 в 10:32