Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин няма да спре, докато не бъде принуден

"Украйна и цяла Източна Европа очакват по-твърд отговор от страна на ЕС и на НАТО. Първата вълна санкции, които са наложени, вероятно са внимателно съгласувани и от страна на САЩ и Канада, и от ЕС, и може би най-твърдите от всички западни сили - от страна на Велкобритания. Става въпрос за стратегия за постепенно засилване на санкциите, докато се стигне до неизбежното при открита агресивна война на една европейска държава срещу друга и това ще бъде пълната икономическа изолация на Русия, в случай, че тя не прекрати военните действия". Това подчерта евродепутатът Радан Кънев.

Войната има неограничени икономически последици за целия Европейски континент. Ситуацията за сигурността е изцяло нова, изцяло нова е и ситуацията в икономиката и в енергетиката. Войната е факт, без да зависи от нас и трябва да си дадем сметка, че не става въпрос за нещо, което ще приключи бързо.

"Путин дава  всички признаци на психопатичен тип маниакален диктатор. Той няма да спре, докато не бъде принуден да спре и това ще отнеме дълъг период от време".

По думите на Кънев, става въпрос за постепен подход, който му е необходим. Ако инвазията в Украйна не спре и продължи с фактическата  окупация на страната, тъй като Путин се държи като представител на разбойнически режим, а не - като легитимна международна сила, неизбежната последица ще бъде прекратяването окончателно на търговията с руски енергоносители.

"Има обаче европейски държави, сред които и България на първо място, които  благодарение на крайната безотговорност на лидерите си през последните 20 години, са  зависими 100% от руския газ. Налагането на тази неизбежна санкция би блокирала икономиката. Европа има нужда от сериозен период на пренастройване на вътрешния си енергиен пазар, за да сме готови за неизбежното - а то е свят, в който не Русия не играе икономическа роля за нас".  

Ако инвазията не бъде прекратена, ще има нови и нови санкции и ние трябва да сме готови за тях, подчерта още Радан Кънев с аргумент, че мирна кооперация с взаимна изгода не може да има с разбойнически режими и ние трябва да сме научили този урок. 

"Трябва да разберем, че нашето икономическо бъдеще не включва интензивна търговия с Русия. Докато Путин е на власт в Кремъл, отношенията ни с Русия ще бъдат неизбежно сведени до минимум. Това е страна, която сама се поставя в изолация."

Чуйте повече от звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49